Top50 Glas publike

AirBnb: “Bezimenim” gostima protiv diskriminacije

Oni koji svoje prostore izdaju preko platforme AirBnb više neće moći da vide imena klijenata dok im ne odobre rezervaciju. Funkcija će uskoro biti dostupna samo u američkoj državi Oregon, a cilj joj je da ublaži problem diskriminacije.

PCPress.rs Image

Od 31. januara domaćini, bar dok se rezervacija ne potvrdi, neće moći da vide puna imena i fotografije gostiju, već samo inicijale, a funkcija bi trebalo da ostane bar u naredne dve godine. Odluka o promeni je došla nakon što su tri Afroamerikanke iz Portlanda ukazale na to da su imena često povod za diskriminaciju. AirBnb je i ranije imao slične probleme, pa je 2019. čak završio na sudu.

Odluka o uklanjanju imena i fotografija nije lako donesena, ali je platforma i ranije optuživana za diskriminaciju. Tokom 2016. godine se čak pojavio i #AirBnbWhileBlack, uz pomoć kojeg su korisnici delili slučajeve lošeg tretmana.

Pročitajte i:  Airbnb uskoro dobija pretraživanje po ukupnoj ceni

Iako je funkcija planirana za samo jednu američku državu, ostaje da se vidi hoće li se proširiti i na druge delove sveta, budući da je diskriminacija po različitim osnovama zajednički problem.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,