Airbnb izlazi na berzu

Airbnb planira da podnese prijavu za izlazak na berzu, navodi se u novim izveštajima Wall Street Journala. To bi značilo da bismo mogli već ove godine da vidimo popularnu kompaniju na berzi, mada će tačno vreme zavisiti od procesa Komisije koja odlučuje o tome. Prema izveštaju, ključnu ulogu u ovom procesu imaće Goldman Sachs.

airbnb izlazi na berzu

Značajan pad od 13 milijardi dolara

Vest dolazi u trenutku kada se Airbnb suočava sa velikim troškovima i dodatnim preprekama poslovanju usled epidemije virusa COVID-19. Gigant je izgubio stotine miliona dolara nakon što su ljudi prestali da putuju usled globalne pandemije, pa je zbog toga kompanija morala da plati milionske nadoknade domaćinima čiji su gosti otkazali boravak.

Airbnb je u aprilu, na početku pandemije procenjen na 18 milijardi dolara, a to predstavlja značajan pad kada se uporedi sa vrednošću od 31 milijarde dolara, kada je bio poslednji krug investiranja tokom 2017. godine. Tokom aprila uspeli su da prikupe milijardu dolara sredstava, uz lošu kamatnu stopu od 10%, smanjivanje fiksnih troškova i poboljšanje procesa upravljanja. U maju, kompanija je otpustila četvrtinu zaposlenih i napravila planove za ulazak na tržište televizije i transporta.

Pročitajte i:  Airbnb konačno prikazuje tačne cene

Pre nego je COVID-19 potresao SAD, stvari ni tada nisu bile sjajne za Airbnb. Za prvih devet meseci 2019. godine, zabeleželi su gubitak od 322 miliona dolara. Kompanija za sada odbija da komentariše navode o lošem stanju u firmi i izlasku na berzu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: