Top50 Glas publike

Airbnb odlično startovao na berzi

U prvoj polovini ove godine, sa svojim poslovanjem koje je desetkovano pandemijom, Airbnb je smanjio četvrtinu svoje radne snage i navodno je smanjio procenu vrednosti kao deo dogovora da bi obezbedio više finansiranja. Sada, nakon izuzetnog povratka, kompanija za iznajmljivanje kuća se uzdiže u svom dugo očekivanom debiju na Wall Streetu baš kada se pandemija pogoršava i ponovo dovodi u pitanje stanje turističke industrije.

airbnb dobio odličnu vrednost na berzi

Procena na više od 100 milijardi dolara

Airbnb je u četvrtak počeo da trguje po ceni od 146 dolara po akciji, više nego udvostručujući se sa IPO cene i procenjujući kompaniju na više od 100 milijardi dolara. Akcije Airbnb bile su zaključane prethodnog dana na nešto niže cene. Tržišna vrednost od 100 milijardi dolara predstavlja ogroman skok u odnosu na prethodnu procenu od 31 milijardu dolara u krugu finansiranja 2017. godine. Po trenutnoj proceni trgovanja, Airbnb vredi više od Ubera i više od Marriott i Hilton lanaca hotela zajedno.

Snažan porast Airbnb-a samo je najnoviji znak potražnje investitora za firmama koje će uskoro postati javne. U sredu, aplikacija za isporuku DoorDash zabeležila je rast svojih akcija od 85% u svom debiju na javnom tržištu. Početkom maja kompanija je smanjila 25% radne snage, odnosno 1.900 zaposlenih.

Pročitajte i:  Airbnb i rezervacije za zabave

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: