Ajnštajnova “Teorija sreće” prodata za 1,3 miliona dolara

Kada je krenuo u Japan, negde u jesen 1922. godine, Albert Ajnštan je već bio ozbiljno zagazio u ono što je smatrao svojom karijerom, te je tek bio saznao da ga očekuje Nobelova nagrada za fiziku, a glas o njegovim uspesima počeo je da se širi i izvan rodne Nemačke.

PCPress.rs Image

Njegov put u Tokio će, pored brojnih anegdota koje su u vezi sa Nobelovom nagradom, ostati zapamćen i po neobičnom bakšišu koji je od njega dobio jedan hotelski službenik. Naime, pošto je uzeo sobu u jednom hotelu u Tokiju, momku koji mu je pomagao oko prtljaga je umesto napojnice pružio komadić hartije, a uz objašnjenje da će poruka jednog dana verovatno vredeti daleko više od običnog bakšiša. Skoro sto godina kasnije ta ista poruka prodata je na jednoj aukciji za 1,3 miliona dolara.

PCPress.rs Image

Poruka, koja je danas poznata kao „Ajnštajnova teorija sreće,“ razlikuje se od njegovih naučnih teorija, te stvari kojima se obični bavio. Tako u njoj stoji: „Miran i skroman život daleko je srećniji od stalne potrage za uspehom, koja donosi nemir i nezadovoljstvo.“ Poruka se na aukciji u Jerusalimu našla sa još jednim kratkim Ajnštajnovim zapisom – „Gde postoji volja, postoji i način,“ koji je Ajnštajn napisao istog dana, te ga dao istom hotelskom službeniku.

Pročitajte i:  Nobelova nagrada za nauku 2021. godine

PCPress.rs Image

Nakon aukcije koja je potrajala 25 minuta „Teorija sreće“ prodata je anonimnom kupcu za sumu od 1,3 miliona dolara, dok je druga poruka prodata za 200 hiljada dolara. Tako se ispostavilo da je Ajnštajn bio u pravu, te da je poruka koju je napisao 1922. godine postala jedna od najvelikodušnijih napojnica u istoriji čovečanstva. Nije najjasnije da li je poruka svih ovih godina ostala u vlasništvu porodice hotelskog pomoćnika koji ju je i dobio.

Izvor: Big Think

Facebook komentari:

Tagovi: , ,