Top50 Glas publike

Akcija “Sat programiranja” od 9. do 15. decembra

Učenici i nastavnici širom sveta, ali i iz Srbije od danas učestvuju u sedmodnevnoj akciji “Sat programiranja” (Hour of Code) koja je deo globalne kampanje posvećene učenju računarskih tehnologija.

Photo: acidpix/Flickr
Photo: acidpix/Flickr

Ovu akciju, koja traje od 9. do 15. decembra, organizuju Computing in the Core koalicija i Code.org sa ciljem da se pojam programiranja podjednako približi učenicima i nastavnicima.

Za “Sat programiranja” se do sada prijavilo blizu 30.000 organizacija iz celog sveta, uključujući i i 40 škola i organizacija iz Srbije, a njihov zajednički cilj je da se milioni dece u više od 160 zemalja, nauče prvim i najvažnijim koracima koji će ih uvesti u svet programiranja.

Ideja organizatora akcije Sat programiranja, kojoj su se priključili Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Twitter i drugi je da se programiranje učini dostupnim svim učenicima i da se skrene pažnja na to da svako može i treba da (na)uči da programira.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije  podržava “Sat programiranja“, s obzirom na to da je jedan od strateških prioriteta razvoja jedne države usmeravanje društva ka usvajanju potencijala IKT za povećanje ekonomskog rasta, veću zaposlenost i podizanje opšteg kvaliteta života građana.

Oni pozivaju sve osnovne i srednje škole u Srbiji da učestvuju u Satu programiranja, i pridruže se ovoj globalnoj kampanji koja će, kako ocenjuju, novim generacijama približiti informacione tehnologije.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,