TrendMicro

Akcije Netflix-a padaju nakon ukidanja mera protiv pandemije

Akcije Netflix-a pale za više od 2 odsto na oko 332 dolara, što je najniži nivo za 52 nedelje. To je više od 50 odsto manje u odnosu na 52-nedeljni maksimum kompanije od 700,99 dolara, koji je dostigao sredinom novembra.

PCPress.rs Image

 

Povratak bioskopu i emocijama

Poslednji put kada akcije su prodate za oko 332 dolara po akciji 20. marta 2020. godine, baš kada je uvedena blokada zbog pandemije.

Netflix je zabeležio značajne dobitke tokom 2020.godine i 2021.godine jer su potrošači bili zaglavljeni kod kuće pod raznim ograničenjima. Međutim, kako se mere povlače, potrošači gravitiraju ka zabavi izvan kuće kao što su bioskopi, restorani i tematski parkovi. U svom najnovijem izveštaju o zaradi, Netflix je prijavio zadivljujući broj pretplatnika.

Povratak bioskopa predvođeni „Spiderman-om: No Way Home“ i „Batman-om“, pokazujuju da potrošači više ne ostaju na kauču da gledaju filmove. Prošle godine, izveštaj JPMorgan-a iz CinemaCon-a rekao je da Netflix gleda na tradicionalnije bioskopsko izdanje za neke od svojih budućih filmova.

Pročitajte i:  Južna Koreja istražuje Google i Netflix

Netflix je bio manje zainteresovan za zaradu novca direktno na blagajni, a više zainteresovan da svojim pretplatnicima pruži sadržaj što je to pre moguće. Usluga striminga odbacila je tradicionalni holivudski prozor u kojem se film prikazuje u bioskopima oko tri meseca pre nego što bude dostupan u vidu videa na zahtev ili na sajtu ili aplikaciji servisa za striming.

Ranije su napravljeni izuzeci kako bi Netflix filmovi mogli da se takmiče za Oskara. Netflix-ova „Moć psa“ nominovana je za 12 vodećih Oskara i smatra se jakim kandidatom za nekoliko velikih nagrada na ceremoniji 27. marta.

Konkurencija je sve veća

Međutim, kako je pandemija dovela do toga da studiji smanje rok za izdavanje sa 90 na oko 45 dana, čini se da Netflix ponovo razmišlja o svojoj strategiji. Kompanija se takođe suočava sa povećanom konkurencijom drugih platformi za striming kompanija kao što su Apple i Disney, koje odvlače gledaoce od Netflix sadržaja.

„Danas nema ništa specifično, ali izgleda da tržište ’krivi’ za usporavanje rasta Netflix-a“, rekao je Michael Pachter analitičar u Wedbush-u.

„To ima smisla, pošto imamo izbor konvencionalnog emitovanja putem kabla ili satelita, plus Hulu, Paramount+, Disney+, HBO Max, Amazon Prime, Peacock i Netflix među vrhunskim uslugama, plus mnoštvo manjih izbora kao što su Discovery, AMC+, Shudder i mnogi drugi.” „Mislim da udeo u novčaniku otežava zadržavanje kupaca, mnoštvo sadržaja (sve epizode ​​odjednom) olakšava klijentima odustajanje, a konkurencija u kreiranju sadržaja povećava cenu novog sadržaja“, dodao je Pachter.

Pročitajte i:  Netflix radi na svojoj prvoj igrici za računar

Pachter je takođe primetio da je manje verovatno da će Netflix-ova konkurencija licencirati uslugu striminga jer imaju sopstvene platforme za punjenje sadržaja.

Prošlog meseca, Netflix-ova licenca za nekoliko Marvelovih emisija je okončana i vraćena Disney-ju. Sada su “Daredevil,” “Jessica Jones,” “Luke Cage,” “Iron Fist,” “The Punisher” i “The Defenders” dostupni na Disney+. Netflix je objavio neke velike naslove kao što su The Witcher,” “Ozark,” “Bridgerton” i “Stranger Things,, ali mu je bilo teže uspostaviti velike franšize u isto vreme kao Disney ili Warner Bros., koji imaju Star Wars , Marvel, DC i Harry Potter.

Čini se da je veći deo nedavnog pada cena akcija vezan za slabašan rast Netflix-ovih pretplatnika. Akcije su pale u januaru nakon što je kompanija prognozirala samo 2,5 miliona novih neto pretplatnika za naredni kvartal. Njenih 8,3 miliona pretplatnika u četvrtom tromesečju bilo je nešto ispod sopstvene prognoze od 8,5 miliona.

Pritisak konkurencije i manje snažan rast pretplatnika u kombinaciji sa rastućim troškovima proizvodnje doveli su do toga da Netflix podigne cene u Severnoj Americi. Mesečni trošak za osnovni plan porastao je jednog dolara na 9,99 dolara, standardni plan je skočio sa 13,99 dolara na 15,49 dolara, a premium plan je porastao sa 17,99 dolara na 19,99 dolara.

Pročitajte i:  Netflix Arcane je prva serija za strimovanje koja je osvojila Emmy nagradu za animaciju

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,