BIZIT 2022

Aktivni saputnik

Nosivi fitnes trekeri već nekoliko godina beleže zavidan rast popularnosti i zato ne treba da čudi što se brojne kompanije naprosto guraju na već prezasićeno tržište. Da vidimo kako Samsung Gear Fit 2 odgovara na izazove

gear

Sa Gear Fit2 trekerom Samsung demonstrira novi pristup, ponudivši simbiozu fitnes trekera i pametnog sata. Glavna razlika između ova dva uređaja leži u veličini i obliku, a Samsung je pokušao da dobar deo osobina pametnog sata smesti u fitnes treker.

Pre svega, proverite šta odgovara vašem ručnom zglobu – uređaj dolazi sa small i large narukvicom. Treker ima IP68 sertifikat, što znači da može biti potopljen do 1,5 metar dubine u trajanju od 30 minuta, što ipak ne znači da možete da plivate sa ovim uređajem, već da smete da ga pokvasite, a da se elektronika ne ošteti. Gear Fit2 krasi odličan zakrivljeni 1,5“ Super AMOLED ekran osetljiv na dodir, rezolucije 432×216 piksela. Ekran je zaštićen Gorilla 3 staklom, pa bi trebalo da budete mirni kad je reč o većini potencijalnih oštećenja. Unutar sata nalazi se dvojezgarni 1 GHz procesor i 512 MB RAM‑a, uz dodatna 4 GB za skladištenje podataka. Fitnes treker pokreće operativni sistem Tizen, što je postao standard ovog proizvođača za nosive gadžete.

Pročitajte i:  Treba vam pomoć pri pranju veša? QuickDrive tehnologija skraćuje vreme pranja za 50%

Za napajanje je zadužena baterija kapaciteta 200 mAh, što je dovoljno za dva, eventualno tri dana korišćenja. Ovo relativno kratko vreme posledica je kako AMOLED ekrana, tako i brojnih senzora i konekcija – Bluetooth, WiFi, GPS, optički merač pulsa, žiroskop, akcelerometar i barometar. Naravno, nisu svi senzori i konekcije aktivni istovremeno, ali svako korišćenje troši bateriju. Napomenimo ipak da za vezu s mobilnim telefonom Gear Fit2 koristi štedljivu Bluetooth 4.x konekciju.

Napomenuli smo da je Gear Fit2 delom i pametan sat, što znači da ima opciju za primanje obaveštenja s telefona, kao i opciju za slanje predefinisanih SMS poruka. Na Gear Fit2 možete da instalirate još neke aplikacije, kao i da promenite izgled osnovnog ekrana. Pomoću Samsung‑ove mobilne Android aplikacije podešavate sve opcije trekera, uključujući i koje aplikacije smeju da šalju obaveštenja. Pri prijemu obaveštenja, ekran će se uključiti i treker će vibrirati.

gear-fit2_1p

Ako se prvi put srećete s pojmom fitnes trekera, imajte u vidu da danas ti uređaji prate gotovo sve – od vaše redovne aktivnosti tokom dana (sedenje/hodanje), brzog hodanja, preko broja spratova koje ste prešli, vežbanja u teretani, trčanja, vožnje bicikla, pa sve do toga koliko ste kvalitetnog sna imali. Koliko su važne mogućnosti trekera da prikupi sve ove podatke, toliko je važno imati dobru softversku podršku koja će sve to obraditi i smisleno prikazati. Samsung je u tu svrhu predvideo aplikaciju S Health namenjenu Android telefonima, koja spada u sam vrh po mogućnostima koje nudi. Zahvaljujući odličnoj logici trekera i same aplikacije, 95 odsto vaše aktivnosti biće automatski kategorizovano i obrađeno. Jedine aktivnosti koje zahtevaju vašu interakciju jesu uključivanje praćenja trčanja (zbog uključivanja GPS‑a), kao i ručni unos broja popijenih čaša vode i unetog kofeina.

Pročitajte i:  Samsung Electronics predstavio Odyssey Neo G7 i G8 monitore

Samsung Gear Fit2 predstavlja značajan iskorak ove kompanije na polju fitnes trekera. Kvalitet je očigledan a pažnja posvećena detaljima na najvišem je nivou. Cena od 30.000 dinara nije mala, ali ako vam je potreban podstrek da počnete sa aktivnijim stilom života, Gear Fit2 je dobar korak u tom smeru.

  Samsung Gear Fit2
Procesor Dual-Core 1 GHz
RAM / storage 512 MB / 4 GB
Ekran 1,5″, Super AMOLED, 432×216 tačaka
Konekcije BT4.1, WiFi, GPS
Senzori Optički HR, žiroskop, akcelerometar, barometar
Baterija (kapacitet) 200 mAh
Dimenzije i masa 25×52×12 mm, 30 g
Cena 30.000 dinara

www.samsung.rs

Branko Lukić

Objavljeno u časopisu PC#235

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,