TrendMicro

Akustična pinceta pomaže u karakterizaciji interakcija ćelija

Istraživači sa Univerziteta Duke kreirali su akustični sistem pincete koji može precizno da manipuliše ćelijama i česticama.

PCPress.rs Image

Budućnost personalizovane precizne medicine

Uređaj se može koristiti za proučavanje interakcija između ćelija, na primer, preciznim odabirom dve ćelije u uzorku i njihovim nežnim spajanjem da bi se proučavala sila prianjanja između njih. Ovo bi moglo biti korisno u otkrivanju afiniteta između ćelija raka i drugih tipova ćelija, kao zamena za proučavanje metastaza, ili interakcije imunih ćelija sa ćelijama raka. Tehnologija akustične pincete uključuje korišćenje zvučnih talasa za precizno pomeranje, štipanje, odvajanje ili suspendovanje ćelija ili čestica, obično unutar mikrofluidnog sistema. Istraživači Duke-a se nadaju da bi njihova verzija ove tehnologije mogla pomoći u istraživanju raka i preciznoj terapiji za pacijente.

Akustične pincete imaju značajan potencijal u manipulaciji ćelijama na veoma precizne načine. Ovaj najnoviji početak je neverovatno precizan i nežan, što je navelo istraživače da ga nazovu Harmonska akustika za beskontaktnu, dinamičku, selektivnu platformu za manipulaciju česticama (Harmonic Acoustics for Non-contact, Dynamic, Selective particle manipulation platform – platforma HANDS). Razdvajanje uparenih čestica ili ćelija bila je glavna meta u oblasti akustične manipulacije dugi niz godina. Platforma HANDS je prvi metod razdvajanja uparenih objekata, koji pruža put do studija interakcije ćelija-ćelija koje su neophodne u studijama biofizike i otkrivanju lekova.

Pročitajte i:  Abbott ima novi monitor glukoze za dijabetičare

Uređaj se sastoji od četiri pretvarača zvuka, od kojih se jedan nalazi na svakoj strani kvadratne centralne komore ispunjene tečnošću. Pretvarači su sofisticiraniji od onih koji su korišćeni u nekim prethodnim tehnologijama akustične pincete i mogu da proizvode složene stojeće talase umesto uobičajenih statičkih talasa. Svaki pretvarač formira par sa jednim suprotnim, i svaki stvara nešto drugačiji tip uzorka zvučnih talasa, pri čemu jedan u svakom paru emituje vertikalne talase, a drugi horizontalne talase. Način na koji ovi talasi interaguju omogućava istraživačima da izvode komplikovane akustične manipulacije unutar komore. Tehnologija će omogućiti istraživačima da lakše proučavaju interakcije između ćelija, dajući im precizniju kontrolu. Na primer, moguće je sistematski proučavati interakcije T-ćelija sa ćelijama raka na način visoke propusnosti i dobiti precizne sile interakcije ćelija-ćelija. Ovo bi moglo pomoći lekarima da pronađu najefikasniju i specifičnu ćelijsku terapiju za pacijente kao personalizovanu preciznu medicinu.

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,