Top50 Glas publike

Algoritam za razumevanje pacova

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu nedavno su predstavili softver pod imenom DeepSqueak – program koji automatski može da prepoznaje, sortira i obrađuje oglašavanje miševa i pacova. Projekat izgleda po malo neobično, ali kreatori tvrde da bi razumevanje ovih glodara moglo pozitivno da utiče na rad naučnika koji se bave njihovim ponašanjem, te ponašanjem drugih životinja.

PCPress.rs Image

Naime, miševi i pacovi su još uvek bitni faktori u modernoj medicini, te su radovi koji su uključivali ove životinje naučnicima do sada doneli 75 Nobelovih nagrada na poljima medicine i psihologije. Pacovi su, na primer, inteligentni i komunikativni, te bi razumevanje njihove komunikacije moglo da doprinese poboljšanju uslova istraživanja.

Istraživanja komunikacije koja se odvija između pacova su ranije bila neuspešna, a najviše zbog toga što koriste ultrazvučne talase koje ljudsko uho ne može da detektuje. Specijalni mikrofoni nisu mnogo pomogli, ali bi to moglo da se promeni sa DeepSqueak softverom koji koristi sofisticirane algoritme za mašinsko učenje kako bi automatski izdvajao glasove glodara, upoređivao ih sa prethodnim šablonima, te ih na kraju možda i dešifrovao.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,