Top50 Glas publike

Alibaba i par kineskih kompanije bacile oko na firme u Turskoj

Nekoliko velikih kineskih kompanija, uključujući Alibabu, aktivno tragaju za prilikama za kupovinu firmi u Turskoj, koje su im postale zanimljive nakon naglog pada vrednosti turske lire. Razgovori u Istanbulu počeli su sredinom avgusta, na vrhuncu valutne krize u Turskoj, rekli su za Reuters četiri izvora, koji su želeli da ostanu anonimni, jer informacija o kontaktima nije objavljena.

PCPress.rs Image

Uz Alibabu, koja je ove godine kupila turski maloprodajni lanac Trendyol, u potragu za prilikama u Turskoj dali su se i osiguravajuće kuće China Life Insurance i konglomerat China Merchants Group. „Za samo nedelju dana sastali smo se s četiri kineske grupe, koje su imale više od 20 sastanaka“, izjavio je jedan od izvora, dodajući da su sastanke upriličile vodeće američke investicione banke. „Razmatraju gotovo sve moguće prilike“, dodao je.

U Alibabi nisu želeli da komentarišu planove o budućim ulaganjima. U China Life Insuranceu nisu odgovorili na zahtev za komentar informacije, a u China Merchantsu nisu odmah bili dostupni za komentar, napominje Reuters.

PCPress.rs Image

Kineske kompanije su zainteresovane za tursku infrastrukturu te za rudarski, energetski, maloprodajni i sektor osiguranja, istakla su ovi izvori. U ovoj godini turska lira je oslabila nekih 40% prema dolaru jer ulagače zabrinjava kontrola turskog predsednika Tayyipa Erdogana nad monetarnom politikom i diplomatski sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama. I pored krize, Turska i dalje beleži zavidne demografske trendove, zbog čega je u dugoročnoj pelarspektivi posebno atraktivna kompanijama fokusiranim na potrošače. Ima 80 miliona stanovnika, a populacija je u proseku među najmlađima u Evropi, dodaje Reuters.

Pročitajte i:  Kina – licence za 45 stranih video igara

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,