Top50 Glas publike

Alibaba planira logistički centar u Srbiji

Poznata kineska kompanija Alibaba zainteresovana je da u Srbiji pronađe partnera za otvaranje logističkog centra, saopštila je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Ona je dalje naglasila da bi otvaranje takvog logističkog centra omogućilo ne samo distribuciju proizvoda koji se u Kini proizvode, već i robu koju srpske kompanije proizvode i koju bi mogle da plasiraju na druga tržišta.

PCPress.rs Image

Kompanija Alibaba nedavno je objavila i da namerava da investira 100 milijardi juana (15,12 milijardi dolara) u narednih pet godina, kako bi izgradila globalnu logističku mrežu, a u sklopu širenja poslovanja na polju logističkih usluga. Kompanija će, pre svega, invetirati 5,3 milijardi juana u Cainiao Smart Logistics Network, kako bi svoj udeo sa 47% povećala na 51%. Ta investicija bi ukupnu vrednost Cainiao-a, zajedničkog projekta Alibaba-e, vlasnika lanca robnih kuća Intime Group, konglomerata Fosun Group i grupe logističkih kompanija, povećala na skoro 20 milijardi dolara.

“Naš angažman u Cainiao-u i dodatna ulaganja u logistiku demonstriraju našu želju da izgradimo najefikasniju logističku mrežu u Kini i u svetu“, naglasio je izvršni direktor Alibabe – Daniel Zhang. Najava ulaganja se pokolopila sa Alibaba-inim širenjem logističke i mreže elektronske trgovine u inostranstvu, uključujući i najavljene kanale direktne prodaje u Indoneziji, na Tajlandu i na Filipinima, a kroz dve milijarde dolara ulaganja u internetsku maloprodajnu kompaniju Lazada Group na području jugoistiočne Azije.

Pročitajte i:  Alibaba ulaže u Tursku milijardu dolara

Alibaba-ino povećanje udela u Cainiao-u ukazuje na nameru jačanja kontrole nad matičnim kineskim tržištem usluga skladištenja i isporuke, te smanjenje uticaja konkurencije koju su podstakla nastojanja kompanija da izvuku što veću korist iz imovine u segmentu logističkih podataka.

Izvor: Fortune

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,