BIZIT 23

All-Flash storage – rešenje otporno na budućnost

Kompanija Braineering je dizajnirala i implementirala storidž rešenje u maloprodajnom lancu Univereksport, koristeći Pure Storage tehnologije i obezbedila kontinuitet poslovanja laganim, bezbednim i brzim storidžom

PCPress.rs Image

Pravi način korišćenja storidža je upotreba all-flash sistema, čije su prednosti odavno nadmašile razliku u ceni koja je stalno izbijala u prvi plan.

Osnovni cilj ovakvih implementacija predstavlja osavremenjivanje rešenja za skladištenje podataka, kako bi ceo sistem bio sposoban da ide rame uz rame sa izazovima koje donosi poslovanje u narednih pet do sedam godina. Ovo uglavnom podrazumeva podizanje performansi sistema, kapaciteta, ali isto i dostupnosti i sigurnosti podataka. U konkretnom slučaju Univereksport-a, ovo je značilo osloboditi se starog hibridnog storidž rešenja, i operativnog sistema za upravljanje podacima koje je pisano za tradicionalne storidž tehnologije i nije moglo da iskoristi sve prednosti all-flash sistema.

U ovom kontekstu je bio pogodan Pure Storage, kao specifični proizvođač koji se bavi isključivo all-flash sistemima. Pure Storage je razvio svoj operativni sistem koji je nazvan Purity. Između ostalog, prednosti ovog operativnog sistema su zavidna redukcija podataka, 99,9999% dostupnost, always-on enkripcija, non-disruptive nadogradnje i ažuriranja, i integrisan oporavak od katastrofe. Najveća prednost po našem mišljenju jeste end-to-end NVMe optimizacija za flash i Multi-protocol support za FC i Ethernet, kao i ugrađen QoS za balansiranu distribuciju resursa.

PCPress.rs Image

Drugi cilj je svakako bio izbegavanje incidenata i bolje RPO i RTO performanse, kao i veći kapacitet. Zbog prirode njihovog maloprodajnog i online poslovanja, postoji potreba za velikim protokom i performansama storidža, sa RPO i RTO blizu 0, i za čestim pravljenjem rezervnih kopija, što u velikoj meri opterećuje IT administratore i sam sistem. Pored toga, zbog prethodnih incidenata, kompanija je prepoznala potrebu za kompletnim remontom data centra s modernim V rešenjem za skladištenje u aktiv/aktiv konfiguraciji sa sinhronom replikacijom.

Neizbežna karakteristika koju je grupa tražila jeste maksimalizacija protoka i dostupnosti podataka uz minimiziranje zastoja i ranjivosti u slučaju katastrofe, i sve to uz rešenje koje ne zahteva značajne napore za implementaciju i upravljanje.

Da bi se svi ovi zahtevi ispunili, rešenje je podrazumevalo implementaciju Purestorage Purity ActiveCluster-a. Implementirana su dva PureStorage FA-X20R3 sistema s NVMe drajvovima, jedan na primarnoj, a drugi na sekundarnoj, DR lokaciji, u VMware vSphere® Metro Storage Cluster (vMSC) konfiguraciji. Purity ActiveCluster je funkcionalnost koja dolazi sa implementiranim FA-X20R3 i vrši replikaciju podataka na simetričan aktiv-aktiv način.

PCPress.rs Image

Podaci se istovremeno upisuju na dva sistema implementirana na različitim fizičkim lokacijama i uvek su dostupni. Zbog fleš prirode tih sistema, performanse nisu ugrožene dok podaci postoje na dve lokacije. Na ovaj način, podaci se mogu oporaviti u bilo kom trenutku.

Predstavljeno rešenje pruža nulti RPO i nulti RTO bez dodatnog hardvera ili licenci i predstavlja preduslov za vSphere Metro Storage Cluster.

Ovaj all-flash storidž je dugotrajan jer se može povećati bez ometanja usluga. Štaviše, radikalno je jednostavan za implementaciju koja se sastoji iz samo četiri koraka: povezivanje sistema, kreiranje pod-ova i volumena i povezivanje hostova.

rs.braineering.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,