BIZIT 2022

Alphabet donosi internet u Keniju

Google je najavio Project Loon još 2013. godine – plan koji podrazumeva flotu balona u stratosferi, čiji je zadatak da donesu internet u zabačene delove planete.

I projekat se pokazao kao uspešan, te je tokom 2017. godine više od 250 hiljada onih koji žive u Portoriku dobilo vezu sa svetom, a baš u vreme uragana Maria. Kompanija, koju sada zovu samo Loon, deo je odeljenja X, koji posluje pod okriljem Alphabet-a, a sada planira da internet dovede i u Keniju. Naime, Loon je najavio partnerstvo sa Telkom Kenya, trećim najvećim telekom provajderom u ovoj zemlji, te bi 2019. baloni trebalo da polete i iznad Istočne Afrike, te donesu 4G internet u ruralna područja. Glavna misija kompanije je da poveže sve ljude na svetu uz pomoć novih tehnologija, a internet je jedan od najvažnijih delova modernog života, pa su i Ujedinjene nacije 2016. pristup internetu proglasile ljudskim pravom.

Iako oni u urbanim delovima teško mogu da zamisle i jedan dan bez interneta, više od polovine svetske populacije još uvek nema pristup mreži, dok je u Keniji to jedna trećina stanovništva.

Pročitajte i:  Google i Sonos ponovo u sporu oko patenata

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,