Laptop leto 2022

Alphabet i roboti za sortiranje otpada

Iako su roboti poput onih koje je predstavila kompanija Boston Dynamics prevalili dalek put, još uvek smo daleko od naprednih robotskih sistema i humanoidnih robota koji se potpuno uklapaju u ljudsko društvo. To kompaniju Alphabet ipak ne sprečava da se kreće napred, a kroz The Everyday Robot Project.

PCPress.rs Image

Eksperti se tako sada fokusiraju na robote koji bi u budućnosti mogli da ostvaruju duboke načine komunikacije sa ljudskim bićima, te na one koji su zaduženi za korisne zadatke. Prvi su na scenu stupili roboti čiji je zadatak da sortiraju otpad u Alphabet kancelarijama. Iako u poslovnim zgradama postoje posebni kontejneri za različite tipove otpada, zaposleni, kao i sva ljudska bića, često prave greške, pa roboti proveravaju sadržaje kontejnera kako bi te greške ispravili.

Jedinice se obučavaju tako da raspoznaju različite komade otpada, te da, na primer, papir odvajaju od stakla, što je značajno zbog toga što se samo pročišćeni sadržaji šalju na reciklažu, dok oni drugi završavaju na deponijama.

Pročitajte i:  Fleksibilna robotska ruka koju vode AR naočare

PCPress.rs Image

Tradicionalno se ovakve mašine programiraju korak po korak, ali je Alphabet laboratorija izabrala drugačiji pristup, te su roboti obučavani uz pomoć simulacija i učenja na primerima. Dobijeni rezultati su više nego zadovoljavajući, pa je kontaminacija od 20% smanjena na manje od 5%. Eksperti nastavljaju dalje sa razvijanjem ovih robotskih jedinica, pa je sledeći korak da se razume kako roboti stečeno znanje mogu da prenesu na druge jedinice, i tako skrate proces obuke.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,