BIZIT 2022

Alternativa za Registry Editor u Windows-u

Registry Editor (RegEdit) je standardna sistemska aplikacija koja služi za pregled i održavanje Windows Registry baze podataka. Windows okruženje i aplikacije koriste ovu bazu podataka za čuvanje raznih podešavanja. Standardna verzija koja dolazi uz Windows nudi samo osnovne mogućnosti za kreiranje, pretraživanje izmenu i brisanje registarskih ključeva, beleženje liste omiljenih ključeva za lakši izbor, kao i opcije za izvoz i uvoz fajlova u .REG formatu. Ovde nedostaju neke mogućnosti za komforniji rad, pa je razvijeno nekoliko nezavisnih aplikacija koje mogu da zamene Windows RegEdit, uključujući i besplatni alat O&O Registry Editor.

OORegEditorJedno od najkorisnijih poboljšanja koje O&O Registry Editor nudi u odnosu na Windows RegEdit je opcija za pretraživanje. Umesto nepreglednih opcija Find i Find Next, svi rezultati pretraživanja se jasno prikazuju u listi pronađenih ključeva. Dodatne mogućnosti programa uključuju kopiranje i pomeranje kompletnih registarskih ključeva (uključujući podključeve i njihove vrednosti), izvoz i štampanje liste često potrebnih lokacija, a pored rada sa fajlovima u standardnom .REG formatu, moguć je i izvoz podataka u čitljivom XML formatu.

Ukoliko znate strukturu nekih delova Windows Registry baze, korisno je što se u adresnom delu može direktno uneti kompletan naziv ključa, ili recimo iskopirati i ubaciti ključ koji ste pronašli u online dokumentaciji. Pri tome se mogu koristiti poznate skraćenice ta naziv glavnih grana, recimo umesto HKEY_LOCAL_MACHINE se može staviti HKLM, a HKEY_CURRENT_USER se može zameniti sa HKCU. Tako recimo možete direktno otići na HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run i tu proveriti koji se sve programi automatski startuju pri podizanju Windows‑a, dok se u HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer čuva niz podešavanja za Windows Explorer kao i sistemske opcije.

Pročitajte i:  Windows malver i tajno rudarenje kriptovaluta

O&O Registry Editor ne zahteva posebnu instalaciju, već se distribuira u okviru ZIP arhive, koju treba raspakovati u željeni folder i napraviti prečicu za startovanje. Program je moguće snimiti na prenosni USB disk i odatle pokretati po potrebi. O&O Registry Editor sadrži 32‑bitne i 64‑bitne

(Objavljeno u časopisu PC#230)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,