Amazon akcije padaju, uprkos rekordnim rezultatima

Treće tromesečje je donelo rekordnu dobit za Amazon, u iznosu od čak 2,9 milijardi dolara. Međutim, tehnološki džin je doživeo kontrareakciju sa berze – uprkos odličnom rezultatu, procene daljeg rasta su slabije nego što se očekivalo, pa je usledio pad cene akcija na berzi.

PCPress.rs Image

Ukupni prihodi su dostigli iznos od 56,6 milijardi dolara, što je 29 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Profit je rapidno porastao, s prošlogodišnjih 256 miliona dolara, na rekordnih 2,9 milijardi dolara. Već četiri kvartala za redom je kompanija Amazon ostvarila zaradu veću od milijardu dolara.

Najveći rast se beleži u cloud poslovanju, budući da Amazon Web Services beleži rast prihoda od 46 odsto na godišnjem nivou, pa tako oni sada iznose 6,7 milijardi dolara. Maloprodaja na području Severne Amerike je porasla za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i dostigla je vrednost od 29 milijardi dolara. Tradicionalna prodaja u fizičkim objektima je ostvarila 4,2 milijarde dolara, što je priličan deo, imajući u vidu da je Amazon izgradio reputaciju kao onlajn prodavnica. No, definitivno se vide efekti od ulaska u sektor tradicionalne maloprodaje.

Pročitajte i:  Digitec Galaxus: Moderno poslovanje u savremenoj eri

Procentualno gledano, najveći rast beleži sektor oglašavanja, budući da je skočio za preko 120 odsto, na 2,5 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

No, sada ide drugi deo vesti, koji nije tako povoljan za američkog giganta. Naime, Amazon se suočava sa velikom konkurencijom, budući da drugi giganti sve više ulažu u onlajn prodaju, uspevajući da zaustave nadiranje Amazona u toj sferi. Otuda su i analitičari redukovali projekcije rasta, što je rezultovalo padom cene akcija na berzi od 3 posto. Možda zvuči malo, ali kada vam firma vredi oko bilion dolara, pad vrednosti akcija od 3 odsto iznosi čak oko 30 milijardi. Procenjuje se da će u četvrtom kvartalu Amazon ostvariti između 66,5 i 72,5 milijardi dolara prihoda, tako da bi se rast trebao kretati između 10 i 20 posto na godišnjem nivou.

Izvor: SEEbiz.eu

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,