TrendMicro

Amazon deonice nastavljaju da tonu

Vrednost deonica kompanije Amazon na njujorškoj berzi nastavlja da pada. Kombinacija dvodnevnog pada sa kraja prošle i početka tekuće nedelje predstavlja najoštriji pad vrednosti akcija ove kompanije u protekle četiri godine. 

PCPress.rs Image

Razlog? Investitori se povlače nakon razočaravajućih poslovnih rezultata. Ipak, nemojte misliti da je nešto problematično kada je samo poslovanje u pitanju. Amazon je rekordno prihodovao, a i profit beleži ogroman rast. Ipak, nije uspeo da prihoduje baš onoliko koliko su investitori prognozirali i to ga je koštalo korekcije sa astronomske cene koja je bila proizvod što najava, što špekulacija o ogromnoj dobiti koja je trebala da usledi u drugoj polovini 2018. godine.

Cena deonica je pala za 103,93 dolara na 1538,88 dolara u ponedeljak, što je pad od 6,3%. Dodamo li pri tome da je vrednost akcija pala za 7,8% u petak, imamo situaciju da je u proteklom mesecu, od najave da je vrednost kompanije dostigla bilion dolara, izgubila 23% svoje vrednosti. Od februara, kada je cena akcija pala u dvodnevnom periodu za 14,1%, ovo je najveći pad.

Pročitajte i:  Jeff Bezos će donirati većinu svog novca u dobrotvorne svrhe

Istovremeno, pojedini analitičari iznose tvrdnje da je baš zato sada idealno vreme za kupovinu akcija. Interesantno je da tehnološke kompanije generalno imaju slab period. Recimo, čak i Netflix, koji je rastao u proteklom periodu, beleži pad od 9%. Šta tek reći za IBM? Kompanija je juče objavila da je kupila Red Hat za rekordni iznos od čak 34 milijarde dolara, da bi joj vrednost na berzi nakon tih vesti pala za 4,1%. Nije nimalo čudno što su se smesta pojavili navodi da se ljulja stolica Đini Rometi, izvršnoj direktorki IBM-a.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,