Top50 Glas publike

Amazon, Google, Apple i Zigbee alijansa prave IoT partnerstvo

Amazon, Google, Apple i Zigbee alijansa najavili su partnerstvo koje se retko viđa, a čiji je fokus učiniti korišćenje pametnih domova lakšim i intuitivnijim iskustvom.

PCPress.rs Image

Kompanije žele da naprave zajednički standard, jer ova industrija vrtoglavo raste iz godine u godinu, konkurencija je sve veća, a proizvođači nude sve više različitih porizvoda za koje se postavlja pitanje koliko funkcionišu jedni sa drugima.

Prema podacima kompanije IDC iz Septembra, svetsko tržište uređaja u pametnim domovima će rasti 23.5% godinu za godinom, na skoro 815 miliona pošiljki uređaja u 2019. godini. Ova cifra se očekuje da poraste na 1.39 milijarde uređaja u 2023. godini. Kako ne bismo postali zatrpani proizvodima koji je pitanje u kojoj meri će raditi jedan sa drugim, biće nam potreban neki standard. To je razlog zašto se ove kompanije udružuju. Kada govorimo o standardu, moramo gledati sa više aspekata, jerdan je hardverski u vidu povezivanja, portova i načina punjenja a drugi softverski u vidu platforme na kojoj će raditi i dobijati ažriranja kao podršku novih funkcija ali i zbog bezbednosti.

Pročitajte i:  Galaxy Unpacked navodno je zakazan za 1. februar

Takođe ovi proizvodi trebalo da bi da budu napravljeni da rade i na nekoliko prazličitih platformi, pa je to još jedna stvar oko koje će ove kompanije morati da se dogovore. Projekat se zove “Project Connected Home over IP” i svi uređaji koji budu napravljeni po ovom standardu trebalo bi da imaju tu oznaku u vidu logoa na kutiji i prozivodu.

Kompanije čiji proizvodi su već uključeni u projekat su Samsung, Shneider Electric, Signify (formerly Philips Lighting), IKEA i drugi.

PCPress.rs Image

Još uvek nije poznato kada će se prozivodi naći na tržištu ali s obzirom da je objavljeno da će nacrt standarda tek biti poznat krajem sledeće godine, nije realno očekivati da ih viidmo pre 2021. godine.

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,