Amazon optužen za lažiranje ocena proizvoda

Kompanija Amazon optužena je da je manipulisala ocenama koje su korisnici davali određenim proizvodima, a kako bi matični proizvodi dobili prednost u odnosu na ponude drugih proizvođača.

PCPress.rs Image

Naime, mnogi proizvođači koji ono što proizvode nude i u okviru Amazon-ove online prodavnice, požalili su se da im je prodaja opala nakon što je Amazon predstavio sopstvene verzije istih proizvoda, te im dao prednost u rezultatima pretraživanja. Amazon za povezivanje prodavaca i onih koji za određenu nadoknadu ocenjuju proizvode koristi program Vine, čime prodavcima omogućava da svoje proizvode ponude besplatno, a u zamenu za review. Nezavisni prodavci nisu u mogućnosti da učestvuju u ovom programu, što znači da Amazon-ovi proizvodi dobijaju više ocena, te se tako penju u sam vrh rezultata pretraživanja.

PCPress.rs Image

Upravo su zbog toga prodavci optužili Amazon da manipuliše načinima za ocenjivanje proizvoda, nakon čega je usledilo saopštenje iz kompanije, u kojem stoji da oni koji ocenjuju proizvode u okviru Vine programa mogu da izaberu bilo koji sa liste, te da nisu u obavezi da biraju Amazon-ove proizvode.

Pročitajte i:  Amazon doneo novu politiku rada od kuće: timovi će sami odlučivati kako rade

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:

Tagovi: ,