Amazon razmišlja o implementiranju novog platnog sistema koji skenira dlan

Kada je Amazon prvi put predstavljen, kompanija je poremetila tržište maloprodaje, time što je bila jedna od prvih koja je ponudila online kupovinu. U novije vreme kompanija je takođe pokušala da poremeti industriju supermarketa svojim prodavnicama Amazon Go, u kojima ne postoje kase, već samo senzori koji detektuju šta ste uzeli i naplaćuju preko Amazon naloga kupca.

PCPress.rs Image

Sada izgleda da gigant e-trgovine želi da uđe i u platnu industriju, prema izveštaju NewYork Post-a koji tvrdi da kompanija želi da testira sistem kodnog naziva „Orville“ za skeniranje dlana koji će eliminisati potrebu za plaćanjem u gotovini ili kreditnom karticom. Kako piše Engadget, koristi svoje zaposlene u Njujorku kao zamorčiće instalirajući sistem na automatima za prodaju čipsa, gaziranih pića i punjača za telefon u svojim kancelarijama.

Za razliku od većine biometrijskih sistema koji zahtevaju da dodirnete površinu skenera, kod Amazon-ove verzije ove tehnologije nije potrebno da fizički dodirnete bilo koji uređaj. Kompanija koristi tehnologiju računarskog vida i geometriju za prepoznavanje veličine i oblika vaše šake pre skidanja novca sa kreditne kartice koju imate i koju ste prethodno povezali sa Amazon nalogom.

Pročitajte i:  Amazon masovno otpušta softverske inženjere

Za sada Amazon očigledno usavršava tehnologiju tako da može precizno da povećava tačnost sistema pre lansiranja. Amazon je odbio da komentariše izveštaj, samo navodeći da ne komentarišu glasine ili nagađanja.

Nejasno je zašto je Amazon zainteresovan za takav sistem, ali u NewYork Post-u, Majd Maksad, CEO veb stranice za lične finansije Status Money je prokomentarisao, „Ljudi imaju tendenciju da troše više kada nemaju osećaj da dodiruju nešto opipljivo poput novca. Korisnost novca postaje prolazna.“

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,