BIZIT 2022

Amazon se suočava sa kaznom EU od 887 miliona dolara

Amazon se suočava sa rekordnom kaznom od 746 miliona evra (oko 887 miliona dolara) nakon što je regulatorno telo Evropske unije za zaštitu podataka izjavilo da je kompanija prekršila zakon o privatnosti. Kazna je izrečena 16. jula i najveća je koja je do sada zabeležena, a nakon nje sledi Google-ova od 50 miliona evra iz 2019. godine.

Amazon se suočava sa kaznom EU od 887 miliona dolara.

Evropske kontrole počele da ispituju poslovanja velikih kompanija

Regulatorno telo je objavilo da Amazon-ova obrada ličnih podataka nije u skladu sa zahtevima GDPR-a, a kompanija je priznala da joj je naređeno da promeni svoju poslovnu praksu. Amazon je izjavio da je regulatorna odluka neosnovana i dodao da planira snažnu odbranu po ovom pitanju. Kazna za navodno kršenje zakona izrečena je u Luksemburgu, gde Amazon ima evropsko sedište. Ova novčana kazna označava najnoviji primer evropskih kontrola koje ulaze u Big Tech.

Zvaničnici u Evropi i Velikoj Britaniji sve više preispituju poslovnu praksu kompanija uključujući Amazon, Apple, Facebook i Google usled navoda da su naštetili konkurenciji i zloupotrebili privatnost potrošača. Amazon je naveo da informacije o klijentima nisu procurele i da je održavanje sigurnosti informacija njegovih klijenata i njihovog poverenja glavni prioritet. Prema zakonu EU o privatnosti, za kršenja se mogu izreći kazne do 20 miliona evra ili 4% globalnog prihoda kompanije, zavisno od toga šta je veće.

Pročitajte i:  Novi trejler za seriju Lord of the Rings

Izvor: CNN

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: