Plazma

Amazon zatvara sve svoje knjižare

Amazon, e-commerce gigant, potvrdio je da će zatvoriti 68 svojih knjižara, kao deo prilagođavanja novoj strategiji razvoja retail biznisa. Pored knjižara, kompanija planira da zatvori još dva koncepta fizičkih prodavnica – „4-star“ prodavnice u kojima se prodaju proizvodi sa velikim rejtingom online kupaca, kao i Pop Up prodavnice.

amazon

Umesto njih, Amazon želi da se fokusira na druge fizičke prodavnice, uključujući i prodavnice prehrambenih proizvoda, Amazon Fresh i Whole Food, kao i nedavno otvoren lanac prodavnica odeće, Amazon Style. Pored njih, želi više pažnje da posveti i konceptu automatizovanih prodavnica bez kasira – Amazon Go.

Svoju prvu fizičkul prodavnicu Amazon je otvorio početkom 2015. godine, u kampusu za studente. Kasnije tokom iste godine, otvorio je prvu knjižaru u Sietlu. Tokom 2017. godine, najavio je da planira kupovinu Whole Foods-a, s kojim je dobio lanac od više stotina prodavnica hrane. Iste godine najavljen je lanac prodavica odeće, Amazon Style. Do kraja 2021. godine, Amazon je imao 672 fizičke prodavnice u Severnoj Americi.

Pročitajte i:  Prva Amazon prodavnica odeće otvara svoja vrata u Los Anđelesu

Zatvaranje prodavnica se neće desiti odjednom, već će se odvijati po etapama, a kupci će biti blagovremeno obavešteni o tim akcijama.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,