TrendMicro

Amazonov bum izazvan pandemijom polako nestaje

Otprilike godinu dana nakon što je kupovina podstaknuta pandemijom podigla profit Amazona na maksimume, rast maloprodajnog giganta sada je zastao. Kompanija je prijavila prodaju od 116,4 milijarde dolara u prvom kvartalu 2022., što je povećanje od samo 7% u odnosu na prošlu godinu.

Amazonov bum izazvan pandemijom polako nestaje

Amazon je u ovom kvartalu izgubio 3,8 milijardi dolara

Rezultat je u oštroj suprotnosti sa skokom od 44% koji je zabeležen u ovo vreme prošle godine. To je takođe najsporiji rast u jednom kvartalu koji je kompanija videla od 2001. godine. Amazon je u ovom kvartalu izgubio 3,8 milijardi dolara, što je njegov prvi gubitak od 2015. Kompanija je usporavanje pripisala brojnim faktorima, uključujući efekte pandemije i rata u Ukrajini.

Izveštaj nije prvi znak da se Amazon bori da ostvari svoj karakteristično ogroman profit. Kompanija je nedavno podigla cenu Prime-a po prvi put od 2018. godine, navodeći povećanje plata za radnike i povećanje troškova transporta. Kompanija je takođe povećala cene prodavcima za 5%. Amazon se pored svega već neko vreme suočava sa talasom štrajkova u svojim skladištima širom zemlje.

Pročitajte i:  Amazon će nastaviti sa otpuštanjem radnika i tokom 2023. godine

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: