AMD Radeon Pro Duo – najbrži grafička karta

Pored saradnje na razvoju Sulon Q sistema, AMD je predstavio i novu Radeon karticu koja je namenjena maksimalnim VR performansama.

AMD-Radeon-Pro-Duo_1

Velika hardverska zahtevnost vrhunskog VR sadržaja je već odavno očigledna, pa je bilo samo pitanje vremena kada će glavni GPU igrači krenuti u povlačenje adekvatnih poteza za rešavanje ovog problema. Kako se na novim arhitekturama još uvek (uveliko) radi, najprostiji potez za svakog proizvođača grafičkih procesora i karti je smeštanje dva najmoćnija GPU-a na jedan PCB.

Upravo to je uradio AMD sa Radeon Pro Duo karticom, na kojoj se nalaze dva Fiji XT čipa (sa Radeon R9 Fury modela). Sada Radeon Pro Duo nudi duplo veću propusnu moć memorije sa ukupno 8 GB prostora kojem mogu pristupati oba Fiji XT čipa nezavisno. Samo nezavisno i asinhrono procesiranje je jedno od značajnijih noviteta koje je doneo DirectX 12, pa Radeon Pro Duo omogućava maksimalno iskorišćenje novog API-ja. Po prvim testovima, Radeon Pro Duo značajno nadmašuje GeForce GTX980Ti i Titan modele u svim test scenarijima, pa se već sada može reći da je ovim potezom AMD obezbedio da u ovom momentu ima najmoćniju grafičku na tržištu. Logična namena su sve VR primene, što je AMD u prezentaciji i posebno naglasio. Takođe, rečeno je da će „kreatori VR sadržaja“ imati mogućnost daleko bržeg rada nego ranije, a tu je i mogućnost upotrebe i razvoja aplikacija za Envelop VR (kompletno VR operativni sistem). Naravno, za sve igrače, Radeon Pro Duo će ponuditi maksimalne performanse od aktuelne tehnologije, i to po ceni od 1500 dolara.

Pročitajte i:  Haker prodaje alat za skrivanje zlonamernog softvera unutar VRAM -a grafičke kartice

Kartica treba da se pojavi početkom drugog kvartala ove godine, dakle veoma skoro, a prvi testovi potvrđuju da kartica postaje lagano dostupna testerima, pa se nadamo da ćemo i mi uskoro imati priliku da na delu isprobamo ovaj model.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,