AMD u naletu, akcije Intela u padu

Intel-ovo tehnološko vođstvo u industriji poluprovodnika postaje sve neizvesnije, tvrdi Barclays. Kompanija je snizila rejting Intel-ovih akcija, rekavši da proizvođač čipova treba da dokaže da će njegova nova generacija čipova imati bolje rezultate od AMD-ovih.

PCPress.rs Image

Vrednost Intel akcija je u ponedeljak nakon objave izveštaja pala za 0,06%. Vrednost akcija je porasla za 6,9% tokom ove godine zaključno sa petkom. Analitičar Blayne Curtis je snizio prognoze cena za Intel-ove akcije na 53 dolara sa 62 dolara. Intel je prošlog meseca izjavio da će njegovi 10-nanometarski čipovi izaći tokom sezone odmora 2019. godine, za razliku od AMD-ovih 7-nanometarskih koji će se naći u prodaji kasnije ove godine. Jedan nanometar je jednak milijarditom delu metra, a tehnologije unapređivanja proizvodnog procesa putem kreiranja tranzistora manjih dimenzija su u prošlosti omogućavale kompanijama da kreiraju brže i efikasnije čipove.

Analitičar je primetio Intel-ove probleme u prelasku na tehnologiju proizvodnje čipova nove generacije. „Celokupna trka i konkurencija se fokusiraju na poređenje tehnologija izrade i ko ima manji tranzistor, te je sada teret na Intelu da se razbudi i promeni ovaj sled događaja“, rekao je Curtis. Intel nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Pročitajte i:  Windows 11 usporava AMD CPU-ove do 15 procenata

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,