Plazma

Američka vojska više neće koristiti flopi diskove

Pre pet godina, 2014, izašlo je u javnost da američka vojska koristi 8-inčne flopi diskete na starinskom računaru iz 70-ih godina prošlog veka da bi od predsednika primila naredbe za lansiranje nuklearnog sistema. Sada je američka vojska objavila da je zamenila diskete „veoma sigurnim i pouzdanim rešenjem za digitalno skladištenje“, rekao je potpukovnik Jason Rossi za c4isrnet.com.

PCPress.rs Image

Skladištenje se vrši u starinskom sistemu zvanom Strategic Automated Command and Control System, ili skraćeno SACCS (sistem ranih upozorenja na nuklearne napade). Američke nuklearne snage koriste ga za slanje poruka o hitnim akcijama iz komandnih centara terenskim snagama, a ne može se izvršiti hakovanje upravo zato što je stvorena mnogo pre nego što je internet postojao. „Ne možete da hakujete nešto što nema IP adresu. To je vrlo jedinstven sistem – star je i veoma je dobar“, rekao je Rossi.

Ministarstvo odbrane je planiralo da zameni stari IBM-ov Series/1 SACCS računar i „ažurira njegova rešenja za skladištenje podataka, procesore za proširenje portova, prenosne terminale i desktop terminale do kraja fiskalne 2017.“, rečeno je 2016. godine. Vazduhoplovne snage nisu otkrile da li je taj projekat završen, ali je rečeno da su poboljšali brzinu i povezanost SACCS-a.

Pročitajte i:  Šesta eSecurity konferencija 2022

Uprkos starosti sistema, Vazduhoplovne snage su sigurne u svoju sigurnost i imaju prilično dobre poteze u održavanju istog. Nasuprot tome, instaliranje potpuno novog sistema nije tako lako kao što zvuči. „Morate da budete sigurni da protivnik ne može da preuzme kontrolu nad tim oružjem, i da će oružje moći da uradi ono što treba da učini kada ga aktivirate“, rekao je predsednik naučnog savetodavnog odbora vazduhoplovstva dr. Werner JA Dahm 2016. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,