TrendMicro

Američke sankcije ograničavaju Rusiji pristup tehnologiji

Američka vlada je uvela oštra ograničenja izvoza prema Rusiji koja su osmišljena da drastično ograniče njen pristup visokotehnološkoj robi iz inostranstva, prema izveštajima Reuters-a. Ministarstvo trgovine objavilo je listu proširene politike licenciranja i zahteva primenjenih kao odgovor na dalju invaziju Rusije na Ukrajinu.

PCPress.rs Image

Nova pravila

Prema proširenim sankcijama, američki dobavljači koji žele da isporučuju u Rusiju moraće da dobiju dozvole za robu za koju u prošlosti nije bila potrebna. Ta roba uključuje mikroelektroniku, telekomunikacione artikle, senzore, navigacionu opremu, avioniku, pomorsku opremu i komponente aviona.

Pored toga, SAD na listu entiteta dodaju kompanije označene kao „vojni krajnji korisnici“ zbog navodnih veza sa ruskom vojskom. Svaka kompanija koja želi da isporučuje proizvode napravljene u inostranstvu tim vojnim krajnjim korisnicima moraće da dobije licence od Sjedinjenih Država ako za svoje proizvode koristi alate, tehnologiju i softver proizvedene u SAD. Vlada kaže da bi ove sankcije trebalo da „značajno utiču na sposobnost Rusije da pribavlja predmete koje ne može sama da proizvede“.

Pročitajte i:  SAD optužuju Kinu za korišćenje zlonamernog softvera

Nova pravila navode da će zahtevi za licence biti pregledani „u skladu sa politikom odbijanja“, što znači da će Ministarstvo trgovine odbiti skoro sve. Administracija će odobravati licence samo u retkim izuzecima, kao što su aplikacije koje se odnose na bezbednost u vazduhoplovstvu i pomorstvu, kao i na humanitarne potrebe. Izvoz pametnih telefona u Rusiju je takođe dozvoljen, sve dok se ne isporučuju zaposlenima u ruskoj vladi i državnim preduzećima.

Bivši zvaničnik Ministarstva trgovine Kevin Wolf rekao je za Reuters da su pravila toliko složena da bi mnoge kompanije mogle jednostavno prestati da se bave Rusijom kako bi izbegle greške uprkos merama. Međutim, Cordell Hull, još jedan bivši zvaničnik, predvideo je da će se ta pravila teško primeniti.

Tokom govora u kojem je najavljivao nove mere, predsednik Joe Biden je rekao da zemlje partneri usvajaju ili su izrazile nameru da usvoje slične sankcije. Na listi partnerskih zemalja nalazi se 27 članica Evropske unije, poput Italije, Francuske i Nemačke, uz Kanadu, Australiju, Japan i Veliku Britaniju. „Između naših akcija i akcija naših saveznika i partnera, procenjujemo da ćemo prekinuti više od polovine ruskog visokotehnološkog uvoza“, rekao je Biden.

Pročitajte i:  Tesla povlači 321.000 vozila u SAD

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,