BIZIT 2022

Američki gradić Wenatchee raj za rudarenje kriptovaluta

Američki gradić Wenatchee, koji se nalazi istočno od Seattla, postao je epicentar za rudarenje bitkoina kada su Sjedinjene Američke Države u pitanju, te sve više rudara želi da  svoje operacije preseli upravo tu.

PCPress.rs Image

Tako je ovaj gradić u državi Washington postao dom desetinama onih koji rudare bitkoin, te druge kriptovalute, a direktor lokalne elektrodistribucije, Steve Wright, kaže da je još 75 rudara najavilo dolazak od kada je cena bitkoina skočila u decembru. Jedan od prvih gradskih digitalnih rudara, Malachi Salcido, ima tri sistema za rudarenje, te proizvodi pet do sedam bitkoina dnevno. Za tu operaciju troši 7,5 megavati, što je dovoljno da se energijom snabde 11.000 domaćinstava, a cilj mu je da do jula proizvodi 50 bitkoina dnevno, što će potrošnju povećati na 42 megavata.

Upravo je velika potrošnja električne energije tokom rudarenja razlog zašto rudari dolaze u Wenatchee, budući da jedan kilovat-čas u ovom gradiću košta između dva i tri centa, što je prilično povoljna cena. Razlog za tako nisku cenu je veliki broj brana na reci Columbia, koje stvaraju veliki potencijal za rad hidroelektrana, te obilnu proizvodnju električne energije. Niske cene električne energije nisu jedino što privlači rudare, već su to i niske temperature koje omogućavaju da se održe odgovarajuće temperature servera.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pao ispod 20.000 dolara

PCPress.rs Image

Iz gradske uprave kažu da oni koji planiraju da zarade na brzinu, a zahvaljujući niskim cenama električne energije, neće biti dobrodošli, te će prednost imati oni koji budu planirali da se zadrže bar neko vreme, te na taj način doprinesu ekonomiji grada. I pored niskih cena struje, računi za potrošenu energiju su veliki, te Salcido, na primer, plaća 100.000 dolara na mesečnom nivou, ali kaže da se rudarenje i uprkos toj cifri isplati, te da na ovaj način profit ostvaruje i on, ali i gradić u kojem rudari.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,