Zebra

Američki naučnici najčešće objavljuju lažna istraživanja

young-frankensteinU nedavnom istraživanju koje je objavljeno onlajn u Journal of Medical Ethics otkriveno je da su američki naučnici skloniji objavljivanju lažnih istraživanja. Tokom istraživanja je pretražena baza podataka PubMed kako bi se otkrili svi radovi o naučnim istraživanjima koji su povučeni i zvanično izbačeni iz javnih arhiva u periodu od 200. do 2010. godine.

Za to vreme je povučeno ukupno 788 eseja. Približno dve trećine, odnosno 545 eseja, povučeno je zbog ozbiljnih grešaka, a ostali zbog prevare (izmišljanja ili falsifikovanja podataka). Najviše povučenih eseja napisali su američki naučnici (260), a jedan od tri je povučen zbog prevare. Engleska, Indija, Japan i Kina ‒ svaka zemlja zasebno ‒ imale su više od četrdeset povučenih eseja. Azijske zemlje, uključujući Južnu Koreju, zaslužne su za trideset odsto povlačenja. Kod njih je jedan od četiri eseja povučen zbog prevare.

Prevare su se najčešće javljale u vodećim publikacijama i citirane su u drugim žurnalima. Više od polovine (53 %) lažnih istraživačkih eseja napisao je autor koji je prvi put objavio rad, ali je zato imao istoriju prevara za sobom. Kod eseja s greškom, to je slučaj samo s osamnaest odsto.

Prosečan broj autora svih povučenih eseja je tri, ali neki su napisali i više od deset radova. Međutim, lažni eseji uglavnom su imali više autora. Najčešće je reč o šestoro koautora, od kojih je svaki imao još po tri povučena rada.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,