TrendMicro

Američki sudija o slučaju Google

Američki savezni sudija koji je saslušao antimonopolski slučaj protiv Google je rekao da nije siguran da ima ovlašćenja da sankcioniše tehnološkog giganta.

PCPress.rs Image

Monopol, monopol svuda

Američki savezni sudija je saslušao vladin prigovor o antimonopolskom slučaju podnetom protiv ponašanja Google kompanije. Sudija je izjavio da nije ubeđen da ima ovlašćenja da sankcioniše kompanije zbog upotrebe privilegija advokata i klijenata pre nego što Ministarstvo pravde podnese tužbu. Odeljenje u sudskom podnesku je zatražilo da se sprovedu mere protiv Google kompanije jer je ova kompanija od zaposlenih tražila da dodaju advokate mejlovima.

Čitava zbrka nastaje jer je Google iskoristio mogućnost dodavanja advokata mejlovima kako bi zaštitio svoje dokumente od uvida javnosti. U ovom slučaju Google neke dokumente označava pod tajnim jer se kriju iza privilegije advokata da imaju uvid u stanje. Na ovaj način Google ne samo da krije od javnosti svoje dokumente već onemogućava u nekim slučajevima i sam sud da pristupi dokumentima. Odnosno putanja do otvaranja takvih dokumenata je zamršena i dugotrajna.

Pročitajte i:  Lažna Google Translate aplikacija instalirala crypto-minere na hiljade računara

Google se povodom ovog pitanja izjasnio da nije učinio ništa loše, negativno ili protivzakonito. Ipak, advokat Ministarstva pravde je zatražio da Google bude sankcionisan zbog ove prakse i da se od tehnološkog giganta zahteva pristup oko 21000 mejlova.

Ovo insistiranje advokata je usko povezano sa tužbom koja je podneta protiv Google 2020. godine zbog kršenja antimonopolskog zakona. Suđenje je zakazano za septembar 2023. godine.

Izvor: Gadgetsnow

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,