BIZIT 2022

Američko-izraelski Outbrain preuzeo slovenački stratup Zemanta

Svota koju je Outbrain platio za slovenački sturtup za sada je poslovna tajna. Suosnivači Zemante Andraž Tore i Boštjan Špetič pridruži će se Outbrainu. Zemantina platforma će i nakon priključenja Outbrainu nastaviti da deluje kao samostalna jedinica.
PCPress.rs Image
 Zemanta je sistem za automatsko generisanje linkova, tagova i slika. Kao sistem za automatsko generisanje linkova i tagova koristi se postupkom crpljenja informacija (engl. information extraction), koji u pojedinim fazama uključuje tehnike hardverskog učenja i obradbe prirodnog jezika.

Tačnije Zemanta ‘skenira’ sadržaj određene web stranice i potom preporučuje povezani sadržaj, slike, blogove, video klipove s drugih web stranica. A sve to radi u realnom vremenu. Tako na primer,  dok napišete jednu rečenicu Zemanta će već da preporuči određeni set linkova i tagova.

Zemanta je pre deset godina postala prvi slovenački startup u koji je investirao tada prestižni britanski Seedcamp. U ovih deset godina Zemanta je prikupila oko devet miliona dolara investicija, a najpoznatiji investitori bili su: Union Square Ventures, Eden Ventures i T.A.G. The Accelerator Group.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,