BIZIT 2022

Američko-kineski trgovinski rat može da iznedri dva nezavisna tehnološka sveta

Boston Consulting Group, globalna consulting kompanija, iznela je mišljenje da trgovinski rat koji se trenutno odvija između Kine i SAD-a, može da ostavi velike posledice na tehnološkom planu.

PCPress.rs Image

Iako se pokazuju slabi znaci „pomirenja“ između ove dve velesile, glavni problem ostaje na polju visoko-tehnološke industrije. Već sada se vidi veoma jasno da se kineske i američke tehnološke kompanije sukobljavaju u Indiji, Evropi i u Latinskoj Americi. Drugim rečima, gotovo ceo svet je već sada poprište ove „bitke“.

Tehnološka dominacija je tema oko koje ni jedna od ove dve države ne želi da odustane i ako se nastavi ovakav razvoj događaja može se desiti da će to u budućnosti dovesti do razvoja dva potpuno nezavisna tehnološka ekosistema.

Takva podela mogla bi da (u teoriji) utiče i na globalne tehnologije kao što je Internet, jer bi se stvorile paralelne institucije, pa čak i regulacije koje se zasnivaju na različitim pravilima. U tom kontekstu, analitičari iz BCG-a smatraju u šali da bi Internet mogao da promeni ime u „Splinternet“.

Pročitajte i:  Kina optužuje Ameriku za sajber napad

Ukoliko dođe do razvitka dva nezavisna tehnološka pravca, trenutno stanje je takvo da Kina teško može da se nada „pobedi“, bar u narednih godina. Iako u Kini postoje globalni tehnološki giganti kao što je Huawei, najveći procenat tehnološkog tržišta ipak drže kompanije sa zapada (većinom iz SAD-a). Kineske kompanije se šire na ostatak sveta, ali taj napredak u ovom trenutku nije dovoljan za tehnološku dominaciju.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,