Ana Brnabić najavila drugi krug prekvalifikacija za IT

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, najavila je 18. oktobra početak druge faze prekvalifikacije za IT, a u koji je planirano da se uključi 900 polaznika, dok će se proces prekvalifikacije i dalje odvijati u saradnji sa civilnim društvom i tehnološkim kompanijama.

PCPress.rs Image

Nebojša Bjelotomić, direktor kompanije Saga koja je učestvovala u projektu, ocenio je da je jedan od najvećih problema tržišta informacionih tehnologija u Srbiji upravo to što nema dovoljno kadrova. On je dalje dodao da su kompanije prinuđene da angažuju studente, što nije uvek najbolje rešenje, pa je prekvalifikacija, po njemu, način da se ovaj problem reši, budući da posla u tom sektoru ima dovoljno. Jedan od polaznika obuke, Nenad Nastasić, ekonomista po struci, složio se da je ovo odlična šansa, i da je velika čast biti izabran u sto od hiljadu prijavljenih kandidata.

Ana Brnabić  je naglasila da je ovo samo jedan korak ka broju od 15.000 IT stručnjaka, te dodala da je prvi ostvareni cilj uvođenje informatike u 5. razred osnovne škole, drugi je povećanje kvote na tehničkim fakultetima za 20 odsto, dok je treći upravo prekvalifikacija. Premijerka je na kraju ocenila da je ovo pravi primer javno-privatnog partnerstva i pozvala sve zainteresovane da se prijave na novi ciklus prekvalifikacije.

Izvor: Netokracija

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,