BIZIT 2022

Android 11 Public Beta je zvanično dostupan, ali ne svima

Nakon nekoliko odlaganja, Google je konačno lansirano Public Beta verziju Android 11 OS-a. Vlasnici Pixel 2 ili novijih Pixel telefona mogu da instaliraju ovu verziju, ako se uključe u kompanijski beta program.

PCPress.rs Image

Jedanaestica

Android 11 Public Beta je trebao da se predstavi 3. juna, na virtuelnom događaju u okviru Google-ove godišnje I/O developer konferencije. To je odloženo zbog protesta koji se dešavaju širom SAD-a, uz obrazloženje da nije vreme za proslavu. Odlučeno je da ovo lansiranje bude napravljeno bez mnogo pompe, pa je i umesto živog prenosa, predviđeno samo da se objavi nekoliko video snimaka povodom toga.

Andorid 11 donosi unapređenja u tri oblasti koje se tiču korisnika, kontrole i privatnosti. U prvom slučaju radi se o unapređenju kako korisnici komuniciraju sa prijateljima. Nova opcija „balončići“ olakšaće pristup četu kada se radi nešto drugo, a spreman je i Bubbles API. Unapređeni su i predlozi reči na tastaturi, kao i glasovna kontrola. Poboljšana je i kontrola povezanih uređaja. Pritisak na Power dugme otvoriće kontrolni centar za uređaje kao što su zvučnici, slušalice i povezani televizori.

Pročitajte i:  Maliciozne Android aplikacije su velika opasnost

Dodatne opcije privatnosti

Po pitanju privatnosti, olakšano je podešavanje raznih parametara. Dodate su i mogućnosti da se ovlašćenja za određene uređaje i aplikacije zasnivaju samo za jednokratnu upotrebu – sledeći put će opet pitati korisnika za dozvolu. Ovlašćenja retko upotrebljavanih aplikacija će se nakon nekog vremena resetovati, a korisnici će biti obavešteni kada se to desi. Time se onemogućava da aplikacija koju ste koristili jednom ili par puta ima stalnu dozvolu da pinguje lokaciju korisnika ili da pristupi kameri njegovog telefona.

Naravno, na raspolaganju je i veliki broj novih opcija za developere, koje uključuju lakše debagovanje i mašinsko učenje, alati za bolje testiranje uređaja… Očekuje se i bolja podrška za 5G mrežu, kao i unapređen AI koji će sam moći da se izbori sa tzv. robo-pozivima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,