Top50 Glas publike

Android 9 stiže sa novim korisničkim interfejsom

Andorid 9 Pie je izašao i dolazi sa novim Google sistemom za navigaciju, baziranom na gestikuliciji pokreta. No, ova funkcija u početku neće biti obavezna. Ukoliko poželite možete je omogućiti, u suprotnom bićete ograničeni na tradicionalnu navigaciju sa tri softverska “tastera”: Back, Home i Recents. PCPress.rs ImageKako se bude napredovalo ova situacija će se menjati. Za Google uređaje koji budu bili izbacivani na tržište u budućnosti, uključujući Pixel 3 i Pixel 3 XL, ovakav sistem će biti podrazumevan, a sve će biti jasnije kada na zvaničnom događaju 4.10.2018. budu predstavljeni ovi telefoni. Nakon toga, tradicionalni “dugmići na ekranu” bi trebalo da budu uklonjeni, odstranjeni ili izbrisani sa sa telefona i njihovo postojanje se neće pamtiti.

Kraj ili ne

Jedina opcija koja će korisnicima ostati dostupna je bazirana na gestikulaciji pokreta sačinjena od centralne i “back” tačke sa leve strane (koja se pojavljuje samo kada je nužna). Informacija se pojavila u intervjuu datom od strane E. K. Chung-a, Google-ovog UX menadžera za Android i Pixel. Kompanija je odlučila da penzioniše tastere za multitasking jer je istraživanje korisnika pokazalo da  zapravo jako mali broj osoba koristi na dnevnom nivou. Tokom čitavog testiranja korisnika na novom sistemu gestova, Google je otkrio da je najtraženija karakteristika bila mogućnost brzog prebacivanja i skakanja sa aplikacije na aplikaciju povlačenjem “klizača” udesno.

Pročitajte i:  Pentagon gradi novu cloud mrežu vrednu devet milijardi dolara

Svako svoju bitku vodi

Kao što je običaj u svetu Androida, samo zato što Google sada ima sopstvene sisteme gestikulacije, ne znači da će isti biti korišćeni od strane ostalih proizvođača telefona. Oni i dalje imaju tu slobodu da koriste sopstvene korisničke interfejse, ili pak da koriste svoje sisteme gestikulacija, kao što ih imaju OnePlus i Motorola.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,