BIZIT 2022

Android aplikacije će se nadograđivati i tokom upotrebe

Android programeri će uskoro dobiti mogućnost da u aplikacijama postave mogućnost nadogradnje, čak i dok su one aktivne. Google je predstavio API za Android koji će obezbediti korisnicima neprekidno iskustvo upotrebe, bez prekida rada kada se instalira nova verzija aplikacije. Umesto da, kao do sada, izađu iz aplikacije i izvrše nadogradnju, korisnici će u budućnosti moći nesmetano da koriste aplikaciju dok se preuzimanje i nadogradnja obavljaju u pozadini.

PCPress.rs Image

Najnovija verzija API-ja koji je predstavljen na godišnjem Android Dev samitu, pored podrške za preklopne displeje omogućava In-App update funkciju. Ona programerima daje nekoliko opcija u vezi s tim. Prvo, tu je mogućnost full-screen iskustva, koji blokira upotrebu aplikacije tokom downloada i instalacije. Ova opcija se preporučuje kada se vrše kritične nadogradnje koje moraju da budu instalirane odmah (kao što su zakrpe vezane za sigurnost, ispravke bagova…).

Drugu opciju Google je nazvao fleksibilni update. Kada je ona aktivirana, korisnici će moći nesmetano da koriste aplikacije, dok se nadogradnja preuzima. Programeri će takođe moći da prilagode način prikaza nadogradnje, tako da on izgleda kao sastavni deo aplikacije.

Novi API će, za početak, biti dostupan samo pouzdanim Google partnerima. Još uvek nije objavljeno kada će API biti javno dostupan svim programerima, ali se očekuje da će to biti u narednih nekoliko meseci.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,