TrendMicro

Android dobija svoju built-in detekciju trackera

S obzirom da je Apple objavio prošlog aprila AirTag, bluetooth pratioca lokacije, bilo je pitanje kada će i kompanija Google krenuti da razvija alata oko ovog gadgeta.

PCPress.rs Image

Google i Apple u trci sa gadgetima

Apple je objavio AirTag prošlog aprila i od tada je uveo još nekoliko načina da ih otkrije. Ažurirao je uređaj da reprodukuje zvuk u roku od 24 sata nakon što je odvojen od svog vlasnika, dok će iPhone obavestiti korisnika ako otkrije neželjeni AirTag. Apple je u decembru objavio Android aplikaciju koja može da skenira AirTags. Tile je ovog meseca ažurirao svoje iOS i Android aplikacije sličnom funkcijom.

Međutim, postoje neki problemi sa trenutnim metodama otkrivanja na Androidu. Korisnici bi morali da budu svesni činjenice da Bluetooth tragači mogu biti zloupotrebljeni i da imaju aplikacije koje mogu da ih otkriju instalirane na svom uređaju. Aplikacije Apple i Tile takođe zahtevaju od korisnika da ručno skeniraju tragače, proces koji može da potraje oko 10 minuta.

Android tim je započeo rad na funkciji detekcije tragača u Play uslugama. Najnoviji APK kod uključuje reference na Tile trackere i „ATag“ (verovatno AirTags) i nagoveštaje da korisnici Androida mogu da zvone otkrivene uređaje. Kaže se da je ova funkcija u ranom razvoju i verovatno će proći neko vreme pre nego što je Google javno objavi. Automatsko otkrivanje ugrađeno u OS, ili čak ručni skener sa upozorenjem svim korisnicima o mogućnosti uhođenja, sigurno bi pomoglo u zaštiti korisnika od praćenja. Nadamo se da ćemo saznati više o Google-ovim planovima za otkrivanje tragača na I/O u maju.

Pročitajte i:  Android malver krade Facebook naloge

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: