Android Marshmallow – samo za sladokusce

Prošlo je nešto više od godinu dana od kako je Google izbacio Android Lollipop 5.0, pa je vreme za šestu verziju operativnog sistema, i za još slađe kodno ime: Marshmallow.

Google je sa Marshmallow verzijom zaokružio Material dizajn
Google je sa Marshmallow verzijom zaokružio Material dizajn

Kako to tradicija nalaže, prvi telefoni sa Android 6.0 softverom nose ime Nexus – to su LG Nexus 5X i Huawei Nexus 6P; pojavili su se na tržištu 5. oktobra. Što se tiče ostalih telefona, svi proizvođači vredno rade i može se očekivati da će posle Nove godine update polako stići prvo na premijum telefone: Samsung Galaxy S6 i S6 Edge, Galaxy Note 4 i 5, Galaxy S5, HTC One M9 i One M8, LG G3 i G4, Sony Xperia Z5 i Z4…

Marshmallow donosi mnogo novih alata od kojih neki opravdavaju skok verzije na 6.0, dok su neki samo poboljšani, tako da su mogli da prođu i kao update 5.2. Vizuelne promene su minimalne i po njima verovatno ne biste ni zaključili da imate nov sistem. Ikone i način na koji su uređene aplikacije podsećaju na Windows 10 apps meni, a najveća vizuelna promena odnosi se na Google launcher koji donosi nešto drugačije animacije kada startujete aplikacije. Čini se da je Google sa Marshmallow verzijom iscrpeo Material dizajn.

Prva, a možda i najatraktivnija novina, jeste Google Now on Tap koja nudi kontekstualni info o svemu što se u tom trenutku nalazi na ekranu vašeg telefona. To znači da možete pretraživati bez napuštanja aktivnosti koju trenutno obavljate. Recimo da slušate audio‑knjigu na svom telefonu i želite da saznate više detalja o autoru – dovoljno je da pritisnete i zadržite Home taster i dobićete razne informacije o samoj knjizi i piscu. Deluje kao vrlo zanimljiva funkcija.

Više struje

Korisnici Lollipop‑a često su se žalili na autonomiju, odnosno potrošnju baterije. U verziji 6.0 to je rešeno novim management sistemom Doze i to tako što svaki put kada vam je telefon u stanju mirovanja ili kad je ekran isključen, sistem odlazi u neku vrstu sleep moda. Uređaj će se periodično sam buditi koristeći minimum energije koja mu je potrebna za tu operaciju, tako da će aplikacije moći normalno da se sinhronizuju a vi nećete propustiti nijednu notifikaciju. Takođe, prati se koje aplikacije ne koristite često i sistem će ih sprečavati da rade u pozadini i tako vam štedeti bateriju.

Android 6.0 postavlja novi standard USB priključaka, tako da će svi novi telefoni koji dolaze sa ovim sistemom umesto microUSB‑a imati novi USB Type‑C koji podržava USB 3.1. Tranzicija će za mnoge biti problematična jer to podrazumeva da stari punjači neće raditi na novim telefonima, ali dobre strane ipak pretežu. Kabl je isti sa obe strane, tako da nema više okretanja, a brzina prenosa podataka ide do 10 Gbps.

Kabl nudi i mnogo veći power output do 20 V i 5 A (100 W), što znači da će i punjenje uređaja biti brže. Zato ovaj standard uvodi se i za notebook računare pa će se svi budući laptopovi puniti kao bilo koji tablet ili telefon, preko USB porta.

Čitač otiska prsta takođe je unapređen pa se, pored standardnih funkcija otključavanja telefona, sada pomoću njega mogu autorizovati kupovine u Play Store‑u i raznim drugim aplikacijama. Čitava funkcionalnost je ugrađena u Android, tako da proizvođači telefona neće morati da dodaju svoja rešenja. Posebno se vodilo računa o bezbednosti, tako da novi boot sistem proverava softver na telefonu svaki put prilikom uključivanja i upozorava vas ukoliko je nešto promenjeno u odnosu na fabričku verziju. Kada pričamo o backup i restore funkcijama, ono što se započelo sa Lollipop‑om sada je otišlo korak dalje. Kada se prvi put ulogujete na telefon, Marshmallow vam daje mogućnost da uvezete sve vaše account‑e, aplikacije, WiFi lozinke i podatke s bilo kog uređaja u blizini. Sve što treba da uradite jeste da autorizujete akciju na oba uređaja. Nakon što uradite restore na novi telefon možete bukvalno nastaviti da radite u nekoj aplikaciji na mestu gde ste stali.

Sitnice koje prijaju

Upravljanje RAM memorijom naročito je loše funkcionisalo na telefonima niže klase sa Android Lollipop‑om. Alatka koja dolazi u verziji 6.0 proverava koliko je svaka aplikacija zauzimala memorije u poslednjih 3, 6, 12 ili 24 časa, pa možete da pratite funkcioniše li sve kako treba, odnosno da li vam neka aplikacija pravi problem. Poboljšana je podrška i za eksterni storage jer Marshmallow tretira SD kartice kao ekspanziju interne memorije, tako da ubuduće sve aplikacije i podatke možete držati na kartici i sve će raditi uobičajeno. Podaci su pri tome čak i šifrovani.

Pravo pristupa za svaku aplikaciju sada je transparentnije i, za razliku od prethodnih verzija Android‑a gde smo prilikom instaliranja morali da prihvatimo mnogo raznoraznih stvari, sada se aplikacija instalira gotovo blanko i tek se u zavisnosti od potreba dodeljuje pravo pristupa. To faktički znači da npr. Facebook može imati pristup kameri ali ne i našim kontaktima, sve u zavisnosti od realnih potreba.

Još jedna zanimljiva novina jeste univerzalni prevod teksta. Ukoliko ste instalirali Google Translate na svom telefonu, svaki put kada budete markirali neki tekst, pored standardnih Copy/Paste opcija, sistem će vam ponuditi i prevod. Vrlo zgodna alatka koja će sigurno naći veliku primenu. Takođe, unapređena je i sama selekcija teksta, što će naročito obradovati korisnike s debljim prstima. Marshmellow će automatski zaokružiti celu reč tako da nema potrebe za nabadanjem slovo po slovo. Naravno, dostupna je i ta opcija ukoliko želite da selektujete samo neka slova u reči.

Ne može se reći da Marshmallow donosi nešto revolucionarno, ali neki od alata ostavljaju dobar utisak. Produžena autonomija baterije, kontekstualna pretraga, backup i restore sistem i upravljanje memorijom zaista predstavljaju korak napred, a USB Type‑C standard će uticati na celokupnu industriju. Sve ovo zajedno deluje kao dovoljno dobar razlog za upgrade telefona i prelazak na verziju 6.0… razumeće to svi oni koji vole slatko.

Damir Jović

 

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,