Android na poslu

Za bilo kakav posao potrebna je veza sa Internetom – ako se odmarate u inostranstvu, prenos podataka u roaming‑u je skup, pa ćete kupiti 3G karticu lokalnog operatora koji nudi prepaid pristup Internetu i ugraditi je u telefon, ili ćete se opredeliti za WiFi pristup iz hotela i Internet kafića.

Office u lokalu ili u oblaku: za An­dro­id pos­to­ji ne­ko­li­ko Office pa­ke­ta; ne­ki obe­zbeđuju sa­mo čita­nje Microsoft Office dokumenata, a oni bolji i uređivanje
Office u lokalu ili u oblaku: za An­dro­id pos­to­ji ne­ko­li­ko Office pa­ke­ta; ne­ki obe­zbeđuju sa­mo čita­nje Microsoft Office dokumenata, a oni bolji i uređivanje

Kolege će sa vama komunicirati pretežno elektronskom poštom i SMS‑ovima. Zato na telefonu treba konfigurisati odgovarajuće email naloge: tu mogu biti poslovni email na Linux serveru, privatni Gmail, i glavni poslovni email na Exchange serveru firme.

Email naloge je jednostavno dodati. Treba ući u podešavanja (settings) i odabrati Accounts & sync. Klik na Add account daje različite opcije među kojima je i email. Kada upišete email adresu i lozinku, Android će sam probati da pronađe setovanja za vaš email. Ako to ne uspe, imate opciju Manual setup, da ručno unesete parametre. Ako ih ne znate, pitajte svog Internet provajdera ili administratora mreže u firmi. Posle toga će se poruke razmenjivati sigurnim (tzv. SSL) protokolom, koji neće moći da prisluškuje niko ko je u istoj mreži (recimo, priključen na isti WiFi).

Pročitajte i:  WhatsApp čini važnu promenu na iPhone i Android uređajima

Za sve naloge aktivirajte tzv. push opciju kako bi se, čim kolege pošalju email, telefon oglasio. Push opcija nije svuda moguća, ali poslovni Exchange je tu na nivou zadatka. Za neke druge email naloge možete da koristite tzv. IMAP protokol, a ako provajder ne podržava push opciju, ostaje da postavite proveru email‑a u odgovarajućim intervalima. Imajte u vidu da svaka provera podrazumeva prenos podataka, pa treba paziti na ukupnu potrošnju.

Možda će vam administrator mreže u vašoj firimi reći da se za posao mora koristiti VPN sigurna konekcija. Tada i na telefonu i na tabletu treba konfigurisati VPN, pri čemu vredi znati da VPN klijent ugrađen u Android radi uspešno sa Linux serverom kao i sa Microsoft serverom sa druge strane konekcije. Kada se povežete VPN‑om u mrežu vaše firme, sve je kao da ste u kancelariji, samo što se komunikacija obavlja preko Interneta. Deo fajlova kojima pristupate nalaze se u deljenim folderima na firminom serveru i pristupate im iz Total Commander‑a za Android. Ako firma koristi cloud storage u vidu DropBox‑a ili Google Drive‑a, na Android uređaju samo treba instalirati odgovarajuće klijente. Jedino Microsoft SkyDrive još nije „pokriven“ dovoljno kvalitetnom Android aplikacijom.

Pročitajte i:  Google Play Protect: Nemoćan u stvarnom svetu

2Kako obrađivati dokumente kada ih jednom prenesete na vaš telefon ili tablet? Za Android postoji nekoliko Office paketa, pri čemu neki od njih obezbeđuju samo čitanje Microsoft Office i PDF fajlova, a ostali i editovanje dokumenta. Preporučujemo Polaris Office, posebno ako ste ga već dobili instaliranog na tabletu.

Mobilni Office programi nisu moćni kao Microsoft Office na „pravom“ računaru, ali obezbeđuju dovoljnu funkcionalnost za rad „na terenu“. Osim toga, kroz običan Web browser mogu da se koriste Google Docs, Microsoft Office 365 ili neki treći paket. Opcija povezivanja na projektor ili televizor preko HDMI porta dobro dođe kada putujete. Ako televizor ima WiFi interfejs i DLNA je kompatibilan, kablovi neće biti potrebni – filmove možete da emitujete bežično.

Na odmoru uvek postoji mogućnost da izgubite mobilni ili tablet ili da vam ih ukradu. Zato valja preduzeti sigurnosne mere o kojima govorimo u posebnom poglavlju. Postoje i druge opasnosti – do vaših podataka može da se dođe i kroz neku od aplikacija koje ste neoprezno instalirali, pa uvek koristite samo proverene programe poznatih proizvođača.

Pročitajte i:  Osam Android aplikacija koje bi trebalo da izbrišete nakon zabrane Google-a

I tako, miris mora, pogled na plažu, dobro društvo i moćan Android telefon/tablet koji će vam pomoći da obavite neodložne poslove, a i da se zabavite… šta čovek još da poželi!

Pavle Peković

(Objavljeno u časopisu Moj Android)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: