Top50 Glas publike

Android Oreo tek na 5,7% uređaja

Google je za ovaj mesec, maj, objavio svoj manje-više redovni mesečni izveštaj vezano za zastupljenost Android platforme, u kom stoji da je Oreo konačno prešao pet odsto. Glavni razlog zbog kog najnovija verzija radi na jako malom broju telefona, leži u prevelikom broju različitih uređaja koje njihovi proizvođači ne stižu, ili ne žele da nadograde na noviju verziju jer već za koju nedelju stiže novi model koji takođe treba prodati kupcima.

PCPress.rs Image

Iz ovih izveštaja, koji više-manje redovno stižu svakog meseca, se najbolje može uočiti koliko je velika fragmentacija Android platforme. Google se ovog marta malo uspavao pa je zaboravio da objavi nove izveštaje o zastupljenosti Android platforme. Međutim, vrlo je moguće da Google nije imao ništa novo da objavi jer je aprilski izveštaj pokazao tek male promene u odnosu na januarski. Međutim skok koji je Oreo napravio za dva meseca (februar i mart) može najviše da zahvali tome što su u međuvremenu izašli novi telefoni koji su inicijalno stigli sa Oreom te što je manji broj telefona takođe u međuvremenu dobio nadogradnju na ovaj OS. Novi majski podaci koji su stigli iz Google-a pokazuju kako se slab trend prihvatanja Android Oreo-a nastavlja i dalje, te je u zadnjih mesec dana njegova zastupljenost porasla sa 4,6% na 5,7% (8.0 i 8.1). Što se ostalih verzija Androida tiče neke su zadržale svoje pozicije, a neke poput Ore-a napredovale sporim korakom dalje. Dve najstarije verzije Androida na Google-ovoj listi Gingerbread (2.3.3 – 2.3.7) i Ice Cream Sandwich (4.0.3 – 4.0.4) u maju su ostale na aprilskim pozicijama, na sedmom i osmom mestu liste odbranivši svojih 0,4% (ICS), odnosno svojih 0,3% (GB).

Pročitajte i:  3 Android aplikacije kradu bankovne informacije putem snimanja ekrana — uklonite ih što je pre moguće 

PCPress.rs Image

Jedina verzija Androida koja je uz Oreo povećala svoj udeo je Nougat (7.0 i 7.1) koji je sa prošlomesečnih 30,8% svoj udeo povećao na 31,1% te time zadržao prvo mesto na listi. Sve druge verzije, osim Gingerbreada i Ice Cream Sandwicha koje su zadržale svoje pozicije od prošlog meseca, su izgubile manji deo korisnika što je na kraju rezultiralo i manjim udelima ovog meseca. Marshmallow (6.0) koji je i dalje drugi najpopularniji Android pao je sa 26% na 25,5%. Na trećem mestu liste je i dalje Lollipop (5.0 i 5.1) koji je sa 22,9% pao na 22,4%, dok su na petom i šestom mestu i dalje KitKat (4.4) i Jelly Bean (4.1.x, 4.2.x i 4.3) koji po novom imaju 10,3% (10,5%) i 4,3% (4,5%) udela. Poražavajuća je činjenica kako će Google kroz koji mesec (septembar 2018.) predstaviti Android P, ovogodišnju, najsvežiju verziju Androida, a da se prošlogodišnja neće nalaziti ni na 15% Android uređaja.

Izvor: AndroidHeadlines

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , ,