Top50 Glas publike

Android uređaji koji ne koriste Pie se mogu pratiti i locirati

Izveštaj istraživačke kompanije Nightwatch Cybersecurity otkriva nove Android ranjivosti, koje omogućavaju aplikacijama da ignorišu odobrenja i da dobijaju pristup informacijama koje se mogu naći u sistemskim prenosima. To uključuje ime WiFi mreže koju koristi uređaj, BSSID, MAC adresu uređaja, informacije DNS servera i lokalne IP adrese.

PCPress.rs Image

Sa ovim informacijama, malver aplikacija može da locira, geolocira i prati bilo koji Android uređaj sve do adrese ulice, tačnije do kućnog praga. Pored toga, haker bi mogao da koristi WiFi mrežu bez ikakvih problema, pa čak i da je napadne. Postoje neke dobre i neke loše vesti u vezi sa ovom ranjivošću. Dobra vest je da je Google očigledno popravio grešku sa Android 9.0 Pie operativnim sistemom. Loša vest je da manje od 0,1% Android korisnika pokreće najnoviju verziju Androida na svojim telefonima. Nightwatch Cybersecurity naglašava da Google ne planira da popravi ovu grešku na starijim verzijama operativnog sistema.

Ne samo da su stariji Android uređaji koji koriste starije verzije od 9.0 ugroženi ovom ranjivošću, već su i uređaji sa forkovanim verzijamatakođe otvoreni za napade. Nažalost, kada se Google odlučio da ne zaštiti starije verzije Android-a, a dok je distribucija Android-a 9.0 Pie ograničena kao i bilo koja nova verzija Android-a, korisnicima jedino preostaje da se drže podalje od instaliranja nezvaničnih aplikacija, koje bi mogle da se koriste za implementiranje ranjivosti na uređaje korisnika.

Pročitajte i:  Android malver krade Facebook naloge

Izvor: PhoneArena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,