N Central domination

Android za poslovne ljude

BlackBerry, nekada neosporni lider na tržištu mobilnih telefona za poslovne ljude, uspešno se prilagođava velikim promenama na tržištu. Njihov novi model Motion liči na telefone koje svakodnevno viđamo, a ipak se izdvaja karakteristikama od značaja za biznis korisnike.

PCPress.rs Image
                                       An­dro­id u i­zvor­nom o­bli­ku… s do­da­cima

U neka ne tako davna vremena, BlackBerry mobilni telefon je obavezno išao uz kravatu i firmirano odelo američkog biznismena. Kanadska kompanija (tadašnje ime) Research In Motion (RIM) našla se u pravo vreme na pravom mestu, ponudivši 1999. godine mali telefon s upotrebljivom fizičkom tastaturom, koji ne treba podešavati – samo ga uključite i, uz razgovore, imate pristup svom elektronskom poštanskom sandučetu, ali i mnoge dodatne servise potrebne poslovnim ljudima. Firme su masovno kupovale ovaj uređaj i uspeh u Americi je bio ogroman, možda i zbog toga što je na tom tržištu analogna mobilna telefonija predugo opstala. Osvajanje Evrope, gde je GSM telefonija već bila „stara stvar“, predstavljalo je ozbiljniji zalogaj, ali je i na našem kontinentu BlackBerry bio popularan.

Vreme je pokazalo da nije lako ostati na tronu, čak i kada ga se jednom dočepate – RIM je previše verovao u standarde koje je nametnuo, ali su iPhone i Android uređaji privlačili sve veću pažnju (i) poslovnih ljudi. Posle neuspeha RIM‑ove BBX platforme kompanija je upala u krizu, koja je izazvala brojna otpuštanja, promenu rukovodstva i razne pokušaje prikupljanja kapitala i akvizicija. Najzad se BlackBerry okrenuo Android platformi i njenim adaptacijama.

Tastatura (samo) na ekranu

Dok su prvi BlackBerry Android telefoni imali fizičku tastaturu, model Motion, koji je stigao na test, ne pokušava „egzibicije“ te vrste – već na prvi pogled vidite da je to klasični Android telefon, solidnih dimenzija i prilično male mase. Zanimljivo je da telefon nije potpuno simetričan odnosno da su gornji uglovi po 90 stepeni, dok su donji uglovi zarubljeni. To je verovatno estetski elemenat, ali se pokazao kao prilično zgodan pošto kad vadite telefon iz torbe odmah znate da li ste ga izvukli „korektno“ ili „naopako“. Zadnja strana je hrapava tako da telefon lepo i čvrsto leži u ruci, okvir oko ekrana dijagonale 5.5“ je sasvim dovoljan za čitač otiska prsta ugrađen u Home, te dva tastera (Back i prikaz aktivnih aplikacija). Jedina specifičnost je što na desnoj strani kućišta, osim „klackalice“ za podešavanje jačine zvuka i OFF/ON tastera postoji i Convenience Key, kome možete da dodelite bilo koju funkciju, što podrazumeva i mogućnost da tim tasterom otvorite neku konkretnu aplikaciju.

Pročitajte i:  Tim Cook: „kupite mami iPhone“
PCPress.rs Image
Android vi­džeti na BlackBerry u prirodnoj veličini

Kada treba unositi tekst, korisnik ipak nije ostavljen na milost i nemilost oficijelne Google Android tastature – Gboard je dobar, ali Motion ima drugačiju soft tastaturu koja, kako se pokazuje u praksi, omogućava brže kucanje. Tasteri su jasnije odvojeni jedan od drugog, a pomažu i predikcije reči koje „tastatura“ ispisuje u blizini mesta gde vam se nalazi prst. Srpski jezik je podržan i funkcioniše sasvim solidno.

I senzor otiska funkcioniše savršeno, s tim što zahteva da precizno pozicionirate prst na njegovu sredinu. Hardverski tasteri su kvalitetni i veoma precizni, a Motion se ponosi i otpornošću na vodu i prašinu po IP67 standardu, što znači da će telefon „preživeti“ i pad u bazen s vodom. Rezolucija ekrana je solidnih 1080×1920 tačaka a slika je dobra, uz osvetljenje dovoljno za rad i kada se nađete na mestu koje je obasjano dnevnom svetlošću.

Procesor, baterija, kamera…

BlackBerry Motion koristi oko dve godine star Qualcomm Snapdragon 625 procesor i ima 4 GB RAM‑a i 32 GB storage memorije, koja se može proširiti microSD karticom. Nije to neka konfiguracija od koje zastaje dah, ali se pokazuje da je hardver sasvim dovoljan za prikaz kvalitetne slike na ekranu full HD rezolucije – telefon odlično reaguje na komande, sve se dešava brzo a pri tom su baterije manje opterećene.

Pročitajte i:  Još opasnih aplikacija u Google Play prodavnici

Baterija je, zapravo, jedan od najjačih aduta BlackBerry Motion – rezolucija ekrana, potrošnja energije i, što je verovatno najvažnije, kapacitet od čak 4000 mAh čine da baterija bez problema izdržava dva dana solidnog opterećenja. Na testu smo ga baš mučili, ali je posle 8 sati baterija bila na preko 60%. Nismo imali prilike da probamo moderni smartfon koji obezbeđuje je ovako dugu autonomiju. Podržana je Qualcomm Quick Charge 3.0 tehnologija, pa se i punjenje završi veoma brzo. Kao i većina novijih telefona, punjač koristi USB Type‑C konektore, dok bežično punjenje nije podržano.

PCPress.rs ImageKamera modela Motion je, najkraće rečeno, prosečna. Rezolucija je 12 Mp, f/2.0, i pravi dobre slike u uslovima dobrog svetla, dok je u polumraku kvalitet znatno niži, i čak se pojavljuje neke neobične zrnaste strukture, pogotovu ako vam ruka nije savršeno mirna. Primećuje se da su neki delovi fotografije preeksponirani a drugi podeksponirani, što je verovatno posledica problema kod fokusiranja. S plus strane, fotografija biva napravljena čim tapnete na „okidač“; nema onog neprijatnog trenutka zadrške viđenog kod kamera slične klase.

Pročitajte i:  Google otvara vrata za Android aplikacije koje rade na svim vrstama uređaja

Tajna je u softveru

BlackBerry je dobro koncipirao softver – Android Nougat je u osnovnom stanju, praktično kao na Nexus telefonima, što znači da je update vrlo jednostavan i čest; sigurni ste da će uvek biti implementirane najnovije sigurnosne zakrpe. Čak i tokom kratkog perioda koji nam je bio na raspolaganju za testiranje telefona, stigle su dve sigurnosne ispravke. Nije poznato kada će biti raspoloživ i Android Oreo.

BlackBerry je Android proširio svojim aplikacijama, očito usmerenim ka tržištu poslovnih korisnika. BlackBerry Messenger će prijati onima koji su ranije koristili BlackBerry telefone, BlackBerry Hub objedinjuje sve notifikacije, Notes olakšava da napravite belešku a DTEK konstantno proverava bezbednosno stanje uređaja i upozorava vas na eventualne probleme. Naročito je zgodna mogućnost da „izvučete“ specijalni panel i na njemu rasporedite stvari kojima najčešće pristupate. Uz fizički taster kome možete da dodelite željenu funkciju, smartfon se odlično prilagođava korisniku.

BlackBerry Motion je pažljivo osmišljen uređaj prilagođen svojoj ciljnoj grupi, koja pre svega traži bezbednost i alate za lako obavljanje najvažnijih poslova, ali ne želi da ulaže u kameru i druge opcije daleko skupljih smartfona. Možda je upravo u ovakvim uređajima budućnost Android operativnog sistema koji se sve uspešnije specijalizuje.

acr.rs

(Objavljeno u PC#255)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com