Angažovana umetnost: Banksy ponovo na delu

Ovih dana se postavlja pitanje da li je Banksy na vrhu piramide modernog aktivizma, budući da je pred praznike pripremio novu umetničku postavkeu koja kombinuje božićno raspoloženje sa prizorima iz života najugroženijih grupa.

PCPress.rs Image

Tako se na jednom zidu u Birminghamu pojavila grupa irvasa koji umesto saonica vuku klupu koja obično služi kao krevet za beskućnike. U videu koji prikazuje novi mural glavni junak je Ryan koji često spava upravo na ovoj klupi, a kao saundtrack je poslužila numera „I’ll Be Home for Christmas.“ Video je samo na Instagram-u pogledalo preko tri miliona ljudi, što je dobar pokazatelj da su ovakve kampanje uspešne.

Tako je Banksy još jednom dotakao ono što drugim umetnicima obično izmiče, a najvažnije je to što ne eksploatiše i ne govori umesto beskućnika, već im dopušta da govore u svoje ime i da se publici samostalno predstave. Tako Banksijevo božićno čudo premošćava provaliju koja deli različite društvene grupe, i beskućnike poziva da te mostove iskoriste za povećane vidljivosti.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:

Tagovi: ,