AOC Agon AG271QX gejmerski monitor

Kompanija AOC odavno se bavi proizvodnjom raznih vrsta ekrana i monitora, a nedavno lansiranje brenda Agon predstavlja njen pokušaj da uđe na tržište zahtevnijih korisnika.

PCPress.rs ImageMeđu najzahtevnije korisnike svakako spadaju igrači, pa je interesantno da se mnoštvo proizvoda usmerava i pokušava da proda kao specifična gejming oprema. Ipak, kada je reč o Agon AG271QX monitoru, ciljna grupa pogođena je veoma precizno. Tako Agon AG271QX ispunjava sva očekivanja koja bi neki ozbiljan, eventualno e‑sports igrač mogao da ima od monitora, tj. dijagonalu ekrana od 27 inča, maksimalnu rezoluciju od 2560×1440 piksela i brzinu odziva od čak 1 ms.

PCPress.rs ImageČim se vidi podatak o osvežavanju od 1 ms, jasno je da monitor koristi TN panel koji zbog svoje tehnologije mnogo lakše postiže niže vrednosti u odnosu na neke druga rešenja. Pored toga, Agon AG271QX ima maksimalnu frekvenciju osvežavanja od 144 Hz, što uz podršku za FreeSync tehnologiju, omogućava maksimalno fluidan prikaz bez tradicionalnog „cepkanja“. FreeSync raspon je čak od 30 do pomenutih 144 Hz, tako da ovaj monitor, zajedno sa AMD Radeon grafičkom kartom, omogućava veoma brz prikaz slike. Brzina je ključna kod svih gaming monitora, pa je jasno zbog čega se AOC fokusirao na ovo karakteristiku.

Pročitajte i:  Ekstremno brz gejming visoke rezolucije s monitorom AGON by AOC Q27G2S/EU

Pored toga, Agon AG271QX nudi dosta mogućnosti za podešavanje prikaza, preko nekoliko predefinisanih podešavanja koje korisnik može dodatno menjati, a kojima se pristupa preko standardnih tastera na monitoru ili, još bolje, preko posebnog kontrolera koji se povezuje preko USB porta s monitorom. Preko ovog kontrolera moguće je jednim klikom promeniti profil monitora i na taj način prikaz prilagoditi drugoj igri, nivou, mapi i slično.

Što se priključka tiče, Agon AG271QX nudi sve moguće video‑konekcije, dakle od display port‑a preko HDMI i DVI‑D priključka pa čak do antičkog DSUB VGA konektora. Naravno, za maksimalno iskorišćenje mogućnosti monitora i FreeSync‑a treba koristiti moderniju vezu s grafičkom kartom, ali eto, možda u nekoj situaciji bude korisna mogućnost povezivanja na sve načine. Pored toga, tu je i USB hub preko kojeg može da se poveže još neki uređaj, kao i izlaz za slušalice (monitor ima i par zvučnika snage 3 W). Konektori su dobro pozicionirani, što znači lako pristupačni sa desne strane. Ostali priključci malo su „zavučeni“, ali oni se ne koriste stalno pa to i nije problem. Šteta samo što kablovi ne mogu bolje da se sakriju pa vire ispod elegantnog postolja.

Pročitajte i:  AGON PRO monitori do 240 Hz, s HDR i brzim IPS panelima

AOC se dosta potrudio oko postolja i mogućnosti za podešavanje, pa je ono izrađeno od aluminijuma i veoma je stabilno, što je vrlo značajno za 27“ monitor. Tu su i podešavanja po visini i uglu, pa korisnik nema problema da monitor podesi tačno u položaj koji mu odgovara. Ovo nameštanje je značajno, jer Agon AG271QX nema baš neki veliki ugao gledanja. Pored toga, prikaz boja očekivan je za TN panel, ali ipak je ovo jedan od boljih koji smo videli. Još jedna mana odnosi se na neuniformno pozadinsko osvetljenje, pa se pri prikazu crne (tamne) boje preko celog ekrana može videti ta neujednačenost.

Kontrast je dobar, 1000:1 uz dobru osvetljenost od 350 cd, ali to ipak ne može nadomestiti nedostatke koje po definiciji ima svaki TN panel. Zbog toga se ovaj monitor ne može preporučiti za „kreatore sadržaja“, posebno one koji zahtevaju što tačniji prikaz boja. Za to ipak treba potražiti neki od modela sa IPS panelom. Jasno je, Agon AG271QX je monitor za igrače, a oni imaju sasvim drugačije zahteve, gde je primarna brzina. To se posebno odnosi na žanr FPS igara i trkačkih simulacija, gde karakteristike ovog monitora dolaze do punog izražaja.

Pročitajte i:  Ekstremno brz gejming visoke rezolucije s monitorom AGON by AOC Q27G2S/EU

Gaming preseti mogu biti korisni u specifičnim situacijama, ali za standardnu upotrebu pokazalo se da je najbolje koristiti neko od već postavljenih podešavanja van gaming režima, naravno ukoliko se želi preciznost prikaza boja. Tada Agon AG271QX može da se koristi u svim standardnim primenama, što ipak proširuje ciljnu grupu korisnika na one kojima je potreban solidan 27“ monitor s rezolucijom 2560×1440.

Model AOC Agon AG271QX
Ekran 27″; 2560×1440, TN
Osvežavanje 144 Hz FreeSync
Kontrast (dinamički) (10.000:1) (50M:1)
Osvetljaj cd/m2 350
Odziv (ms) 1
Uglovi (H/V) 170/160
Priključci DP, HDMI, DVI-D, VGA
Zvučnici da
Tjuner ne
Cena 618 evra

www.aoc-europe.com

Miloš Stamenković

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,