BIZIT Seminar

Aplikacija koja briše istoriju pretraživanja

Google konačno objavljuje funkciju za brisanje istorije pretraživanja interneta, a u pitanju je novina, neka vrsta prečice u okviru aplikacije Android Google Search koja će brisati poslednjih 15 minuta pretraga.

skrolovanje

Opcija je najavljena još u maju prošle godine, te se dva meseca kasnije pojavila kao aplikacija na iOS uređajima. Android korisnici su iz nekog razloga morali da sačekaju skoro godinu dana, a funkcija za brisanje istorije sada konačno stiže i na njihove uređaje.

Oni koji budu želeli da obrišu nekoliko minuta internet pretrage mogu da uđu u Google Search aplikaciju, kliknu na profilnu fotografiju u gornjem desnom uglu i izaberu opciju „obriši poslednjih 15 minuta“. Poznato je da Google čuva istorije pretraga, te ih otprema na cloud, a skladište se termini koje neko pretražuje, rezultati pretraga, linkovi na koje je korisnik kliknuo, ali i podaci o lokaciji korisnika, te audio zapisi ako se koristi glasovno pretraživanje.

Nova opcija nudi više kontrole, a kontrola onoga što se čuva je moguća i u okviru “Web & App Activity”, jer nudi i isključivanje čuvanja podataka koji su u vezi s internet pretragama, te aktiviranje automatskog brisanja nakon tri, 18 ili 36 meseci.

Pročitajte i:  Vaši Google dokumenti će izgledati drugačije

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: