BIZIT 2022

Aplikacija koja je srušila bande širom sveta

Više od 800 osoba uhapšeno je tokom međunarodne policijske akcije protiv organizovanog kriminala, koja je omogućena nakon dešifrovanja kodirane komunikacije između kriminalnih grupa. Operacija je obuhvatila nekoliko zemalja koje su tokom tri godine koordinirano radile na tumačenju šifrovane komunikacije unutar kriminalnih mreža.

PCPress.rs Image

Aplikaciju ANoM su koristile kriminalne mreže u celom svetu, pa se zbog toga verovalo da se radi o bezbednoj alatki za komunikaciju na protivzakonite teme. Digitalni sigurni prostor je okupio veliki broj kriminalnih grupa, koje su mogle da razmenjuju informacije o akcijama koje su se kretale od distribucije narkotika do naručivanja ubistava. Verovalo se da organi reda o tome ne znaju ništa, ali se ispostavilo da to nije bilo tačno.

Naime, navodno sigurna aplikacija za kriminalce je zapravo zajednički projekat agencije FBI i Australijske federalne policije, a operaciji su se kasnije pridružile i agencije iz drugih zemalja. Umesto da pruži sigurnu komunikaciju, ANoM je dizajniran tako da agentima omogući da prate sve poruke. Sve je počelo kada je u martu 2018. godine zatvoren kanadski servis Phantom Secure, koji je do tog trenutka služio za sigurnu komunikaciju. Kriminalci iz celog sveta su ostali bez kanala za razmenjivanje poruka, te je zahvaljujući tome bilo prostora za novu aplikaciju. Tako je ANoM ubrzo predstavljen onima koji su ga proširili dalje po kriminalnom podzemlju.

Pročitajte i:  Veštačka inteligencija predviđa zločine

PCPress.rs Image

FBI i Australijska federalna policija su skoro tri godine pratili ponašanje u okviru aplikacije, što je na kraju dovelo do hapšenja nekoliko stotina osoba, te zaplenu robe u vrednosti od nekoliko miliona dolara. U saopštenju je moglo da se pročita da su FBI eksperti poruke čitali od 2018. godine, te da je aplikaciji ANoM moglo da se pristupi samo sa unapred pripremljenih telefona.

Hapšeni su osumnjičeni od Novog Zelanda i Australije, do Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, a u saopštenju stoji da je operacija spasila nekoliko stotina života. Tvrdi se da je ovo prelomni trenutak u istoriji sprovođenja zakona, budući da je zadat ozbiljan udarac organizovanom kriminalu širom sveta.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,