BIZIT 2022

Aplikacija koja rešava problem usamljenosti starijih građana

Porodici sve brojnijih društveno angažovanih aplikacija svakako pripada i ona koja starijim građanima omogućava da dobiju društvo, te pomoć u obavljanju svakodnevnih zadatka, uz pomoć takozvanih „unuka po narudžbini,“ sa kojima ih aplikacija povezuje.

Naime, ovu uslugu je omogućila kompanija Papa, koja starijim korisnicima omogućava da koriste aplikaciju, ili telefonsku liniju, u slučaju da ne poseduju pametni telefon, kako bi se povezali sa “Papa Pal” članovima, koji mogu da im prave društvo, te obavljaju jednostavne zadatke umesto njih. Mladi pomoćnici su obično studenti medicine, te oni koji se školuju kako bi u budućnosti brinuli o starijima, i drugim ranjivim grupama. Pre nego što se povežu sa korisnicima, Papa članovi se podvrgavaju nizu provera, kako bi se proverilo da li može da im se poveri tako ozbiljan zadatak. Problem usamljenosti kod starijih građana je sve prisutniji, te najviše pogađa one koji su uglavnom samostalni, ali su im ponekad potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih obaveza, ili društvo.

Korisnici mogu da biraju Papa članove koji im odgovaraju, a u okviru aplikacije mogu da se popune i testovi ličnosti, kako bi se korisnici lakše povezali sa odgovarajućim pomagačima. Usluga košta 15 dolara na sat, a aplikacija pomaže starijima i kada je tehnologija u pitanju, te im nudi uputstva uz pomoć kojih mogu da se lakše izbore sa modernim tehnološkim tekovinama.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,