Cove

Aplikacija koja upozorava da se zemljotres približava

Razarujići zemljotres jačine 7,1 stepen Rihterove skale pogodio je 19. septembra Centralni Meksiko, te stavio na test sofisticirani sistem za upozoravanje na opasnost od zemljotresa. Sistem postoji još od početka devedesetih godina prošlog veka, a sada je povezan na aplikaciju za pametni telefon koju koriste milioni stanovnika.

PCPress.rs Image

Zemljotres je udario samo nekoliko sati pošto su završene sigurnosne vežbe kojima je obeležena godišnjica zemljotresa iz 1985. godine, te predstavlja drugi veliki zemljotres ovog meseca – budući da se zemljotres od 8,1 stepeni Rihterove skale dogodio 7. septembra. Iako se od zemljotresa iz 1985. dogodilo još 14 koji su bili snažniji od 7 stepeni Rihterove skale, ni jedan nije naneo toliko štete ili doneo toliko žrtava, a jedan od razloga je i promena u načinu izgradnje, te ojačavanje postojećih struktura. Tako su posle zemljotresa iz 2003. uloženi milioni dolara u ojačavanje starih zgrada u Meksiko Sitiju, te u sigurnosne sisteme koji glavnom gradu šalju hitne poruke čim primete bilo kakvu seizmičku aktivnost duž obale, posle čega se oglašavaju sirene koje upozoravaju građane da će se zemljotres dogoditi u nekoliko narednih minuta. Građani su obučeni kako da reaguju u ovakvim situacijama – da izađu iz zgrade i smeste se što dalje od bilo koje građevine ili dalekovoda.

Tokom zemljotresa 7. septembra sistem za upozoravanje na opasnost od zemljotresa – SASMEX, koji funkcioniše zahvaljujući senzorima koji su postavljeni duž zapadne obale Meksika, dao je stanovnicima više od minut vremena da napuste svoje domove, što je verovatno spasilo mnoge živote. Ovakav način upozoravanja posebno je važan izvan velikih gradova, gde zgrade nisu dodatno ojačane.

Izvor: The Atlantic

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: ,