Top50 Glas publike

Aplikacija TikTok Music mogla bi da se takmiči sa Spotify i Apple

S obzirom na to koliko je otkrivanje muzike povezano sa TikTokom, ne bi bilo toliko iznenađujuće da je kompanija pokrenula sopstvenu aplikaciju za striming muzike. Pa, patentne prijave koje je otkrio Insider sugerišu da TikTok radi upravo na tome.

PCPress.rs Image

TikTok-ova matična kompanija, ByteDance, podnela je prijavu za žig američkoj kancelariji za patente i žigove za „TikTok muziku“ u maju. Prema prijavi, usluga bi omogućila korisnicima da kupuju, puštaju, dele i preuzimaju muziku. Takođe bi omogućilo korisnicima da kreiraju, dele i preporučuju plejliste, komentarišu muziku, kao i audio i video prenos uživo. ByteDance je već podneo zahtev za zaštitni znak „TikTok Music“ u Australiji prošlog novembra.

ByteDance već ima iskustva sa strimingom muzike. U 2020, ByteDance je pokrenuo aplikaciju za strimovanje muzike, Resso, u Indiji, Brazilu i Indoneziji. Resso ima neke od istih funkcija opisanih u dokumentaciji „TikTok Music“, kao što je mogućnost kreiranja plejlista, deljenja pesama na društvenim medijima i interakcije sa zajednicom aplikacije.

ByteDance čak koristi TikTok da dovede postojeće korisnike na Resso. Prema izveštaju The Information, aplikacija TikTok u Brazilu dolazi sa dugmetom koje preusmerava korisnike na Resso kako bi mogli da slušaju punu verziju pesme za koju su zainteresovani, što je potez koji pomaže korisnicima da ostanu u ByteDance ekosistemu.

Pročitajte i:  Sjedinjene Države razmatraju zabranu TikTok-a

Informacija takođe izveštava da je Resso imao preko 40 miliona korisnika mesečno širom Indije, Brazila i Indonezije od novembra 2021. godine, što je broj koji će verovatno rasti. Ranije ove godine, izveštaj Insajdera otkrio je da su Resso-ovi mesečni aktivni korisnici porasli za 304 odsto između januara 2021. i januara 2022. samo u Indiji, za razliku od Spotify-jevog rasta od 38 odsto u zemlji tokom istog vremenskog perioda.

Nije jasno da li ByteDance planira da razvije aplikaciju za striming muzike zasnovanu na Resso okviru ili će smisliti nešto sasvim drugo. Baš kao što je TikTok imao dubok uticaj na način na koji sajtovi društvenih medija funkcionišu, moguće je da bi aplikacija za striming muzike sa TikTok vezama mogla da promeni industriju striminga muzike, primoravajući usluge da se prilagode.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,