TrendMicro

Aplikacija za kontrolisanje gejmerskog ponašanja kod dece

Nekadašnji zavisnik od video igara kreirao je aplikaciju koja roditeljima omogućava da isključe neku gejming konzolu sa određene udaljenosti, te da bez mnogo reči kontrolišu gejmersko ponašanje svoje dece.

PCPress.rs Image

Aplikacija se povezuje na uređaj koji je priključen na računar, te utiče na konzole poput PlayStation 4 ili Xbox, i roditeljima omogućava da sa udaljenosti znaju koliko je vremena dete provelo u igranju, i da, u slučaju da procene da je bilo dovoljno, konzolu i isključe. Kreator aplikacije – James Potter – proveo je dve godine u razvijanju ovih opcija, a glavni cilj mu je bio da roditeljima omogući da što bolje kontrolišu vreme koje njihova deca provode ispred računara, te ostalih ekrana.

Potter je do osamnaeste godine provodio po 40 sati nedeljno u igranju video igara, da bi shvatio da to ozbiljno utiče na način njegovog života. Trudio se da svaki slobodan trenutak provede pored računara, a roditelji su pokušavali da na sve načine utiču da se njegov način života promeni, ali bezuspešno. Na kraju je igranje počelo da utiče na uspeh u školi, te da stvara probleme u porodici, što je sve češći slučaj i kod pripadnika mlađih generacija. Upravo zbog toga je sredinom 2018. godine otvorena i prva klinika za lečenje zavisnosti od video igara, a klijenti su često mlađi od 12 godina.

Pročitajte i:  Minecraft: Omiljena igra većine hakera

PCPress.rs Image

Nova aplikacija je ponela ime Quiet Time (QTIME), te ne može da izleči zavisnost, ali može da je modifikuje, te da je potencijalno spreči. Manipulisanje aplikacijom je skoro nemoguće, budući da detektuje da li je HDMI koji je povezuje sa računarom isključen, pa roditelje obaveštava mejlom o tome da dete pokušava da „prevari“ sistem. Deca dobijaju obaveštenje 10 minuta pre nego što se igra isključi, a kako bi imala vremena da igru privedu kraju.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,